ZETApress

hírportál

Nemzeti parki túrák

Menjünk a természetbe az Európai Nemzeti Parkok Napján! Orchidea túra a Sas-hegyen, madármegfigyelő túra Tiszaalpáron, Geotúra az ősember festészete nyomában. Ez csak néhány példa a nemzeti parkok hétvégi programjai közül, amelyekkel az Európai Nemzeti Parkok Napjára készülnek.

Az Agrárminisztérium és az Aktív- és Öko-turisztikai Fejlesztési Központ, a 10 hazai nemzeti park igazgatósággal közösen ünnepli május 24-én vasárnap az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az öko-turisztikai létesítmények és a kirándulóhelyek többsége már újra látogatható a védelmi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően. A nemzeti parkok ezért hétvégére várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat – tudatta Bakó Ádám, az AOFK kommunikációs koordinátora.

1999 óta minden év május 24-én, az első európai nemzeti park (1909. Svédország) létrehozásának évfordulóján ünnepeljük ezt a jeles napot. A kezdeményezés célja ráébreszteni a társadalmat a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentőségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára. Az idén meghirdetett programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött, hogy mindenhol el tudják kerülni a tumultust, így az érdeklődők idekattintva és az egyes Nemzeti Parkok oldalain foglalhatnak helyet az eseményekre.

Magyarország első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkját, a Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban létesítették, a legfiatalabbat, az Őrségi Nemzeti Parkot 2012-ben avatták fel. Az elmúlt közel 50 évben létrehozott 10 nemzeti park feladata a természeti értékek megőrzése és bemutatása a nagyközönség számára. Feladatukhoz híven, idén is színvonalas környezeti nevelési programokkal, innovatív öko-turisztikai látogatóközpontokban élményszerűen mutatják be természeti örökségünket. Bár kisebb népszerűségnek örvend, a Natura 2000 ökológiai hálózat szintén a biodiverzitás megóvását szolgálja.

Nemzeti Parkok az online térben

Nemzeti parkjaink az online térben is végzik feladatukat, közösségi felületeiken számos érdekességről, programról lehet értesülni. Az Európai Nemzeti Parkok Napjához kapcsolódóan az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság egy nyereményjátékot indított Facebook-oldalán. Az Aktív Magyarország oldalán minden nap hazánk egyik nemzeti parkjába kalauzol a játék. A napi nyeremények mellett a főnyeremény egy hosszú hétvége az Őrségi Nemzeti Park Keserűszeri Vendégházába. A nemzeti parkok a következő programokkal és látogatóközpontokkal várják a látogatókat a május 24-i vasárnaphoz kapcsolódóan:

Aggteleki Nemzeti Park: Bodrogzug vízitúra.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Geotúra Lovasról az ősember festészete nyomában; Újra a szabadban! Barangolás tóparton, réten, erdőben! Vezetett gyalogtúra a Tihanyi-félsziget középső részén; Vizsgálódás vízben, kertben! Kellemes séta és játékos foglalkozás Csopakon, a Pele-körúton; Vezetett túra a Kis-Balatonon, a Diás-szigeten, Salföldi Major; Kápolnapusztai Bivalyrezervátum; Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

Bükki Nemzeti Park: Fedezzük fel a Szinva-tanösvényt; Gyereknap a Szalajka-völgyi információs házban; Őserdő túra; Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci ősmaradványoknál; Millenniumi kilátó.

Duna-Dráva Nemzeti Park: Ős-Dráva Látogatóközpont; Mohácsi Nemzeti Emlékhely; Pintér-kert Arborétum.

Duna-Ipoly Nemzeti Park: A tavasz hírnökei a Sas-hegyen, a Sas-hegy felfedezése – orchidea túra; Ócsai Tájház; Sas-hegyi Látogatóközpont.

Hortobágyi Nemzeti Park: Nappali lepke fotóstúra a debreceni Erdőspusztán.

Kiskunsági Nemzeti Park: Délutáni madármegfigyelő túra Tiszaalpáron; Árvalányhajas túra a Fülöpházi buckák között; Délutáni gyógynövény túra a Szegedi fehér-tónál; Orchidea túra a Páhi-réteken; Mocsárjáró túra a Fejeték tanösvényen; Bugacpuszta, Boróka tanösvény.

Körös-Maros Nemzeti Park: Gyalogos túra a Történelmi Emlékúton; Gyalogos körtúra Bika-zugon át; Bepillantás a Hármas-Körös hullámterének világába.

Őrségi Nemzeti Park: Virágzás a szőcei tőzegmohás lápréten; Őrségi Népi Műemlékegyüttes.

Szóljon hozzá!