ZETApress

hírportál

Ökumenikus kihívások

Rendkívüli kihívásokkal találkoznak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a járványhelyzetben. Van olyan szociális munkás, aki a krízis idejére beköltözött az átmeneti otthonba, hogy segíteni tudjon az ott élő családoknak – tudatta Kis Boáz sajtóreferens. Fotóink a Segélyszervezet felvételei.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nem engedi el a rászorulók kezét a járvány alatt sem. Munkatársai szerint a személyes kontakt hiánya az egyik leghátráltatóbb tényező a mindennapi munkában, de a rendkívüli higiénés körülmények betartása is új, extra kapacitást és költséget igénylő módszerek bevezetését követeli meg. Nagyot változott az átmeneti otthonban élő családok, a hajléktalanok, az idősek és a szenvedélybetegek ellátása a járványhelyzetben.

Hogyan tartson bizalmas esetmegbeszélést egy az Ökumenikus Segélyszervezethez forduló szenvedélybeteggel a szakember? Hogyan biztosítsák az extra higiénés körülményeket a hajléktalanokat segítő intézményekben? Hogyan fogadjon be új családot az átmeneti otthon, ahol védeni kell a már bentlakókat és a kijárási korlátozás miatt őket ellátó munkatársakat a zavartalan mindennapok érdekében? – ezekkel és sok ilyen jellegű kérdéssel szembesülnek naponta az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózatának intézményeiben dolgozó szociális munkások, szakemberek.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a közelmúltban bejárta intézményhálózatuk minden központját. A szakember személyes tapasztalatai szerint az, hogy az intézmények a járványhelyzetben is be tudják tölteni küldetésüket, leginkább az időben elkezdett felkészülésnek köszönhető. Már március elején elkezdték az átállást az online kapcsolattartásra, melynek érdekében begyűjtötték az emailcímeket és közösségi programokon keresztüli elérhetőségeket. A szakember elmondta, hogy sok esetben ki tudják váltani az online platformok a személyes találkozást, de vannak helyzetek – például első beszélgetés egy szenvedélybeteggel -, ami mindenképpen személyes találkozást igényel. Ezeket úgy oldják meg, hogy a szigorú biztonsági előírásokat betartva például az intézmény kerthelyiségében egymástól 5 méterre elhelyezett székeken ülve beszélgetnek.

Rácsok Balázs elmondta, hogy sok esetben, amikor online és telefonos kapcsolat is létrejöhet, inkább a telefonos beszélgetést választják a segítséget kérők, hiszen ott az élő szó, a kollégák hangja is támogatást jelent számukra. Továbbra is fogadják az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthonai a lakhatásukat elvesztett családokat, akiknek azonban most két hétig egy izolációs szobába kell költözniük először, és zömében walkie-talkie-val tartják a kapcsolatot velük. A szociális igazgató egy másik példát említve az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő intézményeiben bevezetett szabályokról szólt. A krónikus betegségek és a legyengült immunrendszer miatt az egyik legveszélyeztetettebb célcsoport védelmének érdekében zsiliprendszerrel folyik a mindennapi ellátás. 12 fős csoportokban fogadják a hajléktalanokat, akik lázmérés és fertőtlenítés után léphetnek be az intézményekbe, ahol többek között az étkezés, vitaminpótlás, mosás és fürdés lehetőségeket vehetik igénybe.

Rácsok Balázs elmondta, hogy a krízisidőszakban megnövekedett kapacitásigény miatt sok szociális munkásnak egyéni áldozatot is kell hoznia. Van olyan intézményvezető, aki csak úgy tudja ellátni a munkáját, hogy gyermekére a nagyszülők vigyáznak, ő pedig csak a kerítésen keresztül tud a nap végén találkozni rövid időre kisfiával, amíg a krízis tart. Van olyan kolléga, aki konkrétan beköltözött az egyik intézménybe, hogy folyamatosan segíteni tudjon a karantén szerű körülmények ott élő rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeinek a járványhelyzethez alkalmazkodó speciális működtetése mellett online nyújt tanácsadást a bezártság miatt fokozottabban megjelenő kapcsolati erőszak érintettjei számára. Továbbra is segítséget nyújt azokon a helyszíneken, ahol a közösségi programokat (tanoda, biztos kezdet gyerekház, közösségi terek) eredeti formájukban fel kellett függeszteni: sok esetben online és telefonon tartva kapcsolatot a korábban az intézménybe járó családokkal, vagy akár érintkezésmentes adományátadással támogatva a nélkülözőket. Immunerősítőkkel és vitaminokkal segít idősek otthonaiban és szociális intézményekben, továbbá maszkokat, kéz- és felület-fertőtlenítő szereket szerez be és oszt ki rászorulóknak.

A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait OTTHONRÓL is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással a weboldalukon és a 11705008-20464565 számlaszámon Koronavírus megjelöléssel. A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.

Szóljon hozzá!