ZETApress

hírportál

Városnézés szárazon és vizen

Legalább háromezer ember városnézőt várnak holnap a fővárosban. Világszerte 1985 óta rendezik meg minden február utolsó vasárnapján az Idegenvezetők Világnapját, melyhez Magyarország tízévvel ezelőtt csatlakozott.

Ezen a napon az idegenvezetők Budapesten és az ország több városában is ingyenes városnézéseken ismertetik meg az érdeklődőkkel városuk nevezetességeit. A budapesti programok változatosak, érdekesek.

Városnézés autóbusszal

Az autóbuszok az ?56-osok teréről, a Műcsarnok mögött, a Homokóra mellett található parkolóból óránként indulnak és oda érkeznek vissza; a városnézés időtartama 90 perc. A magyar nyelvű városnéző buszok indulásának időpontjai: 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15 és 16 óra. Kellő számú jelentkező esetén angol nyelvű idegenvezetéssel is indulnak autóbuszok.

A városnéző buszokra ? a torlódás elkerülése céljából ? térítésmentes jegyeket adnak ki, melyeket a Műcsarnok oldalánál lévő sátorban segítő munkatársaiktól lehet kérni. Csoportokat 13 órától tudnak indítani. Előzetes bejelentkezés Ákos Gézánál a 06-20/357-3285 mobilszámon.

Az idén a mozgássérültek számára is indítanak speciális autóbuszokat, amelyekre kerekesszékkel is fel lehet szállni. A speciális autóbuszon négy kerekesszékes utas és tíz ülőhelyet használó utas számára van hely. Ezekre a járatokra csak előzetes jelentkezés alapján, és csak meghatározott időpontokra tudják fogadni a résztvevőket. Ezek az autóbuszok 09, 11, 13 és 15 órakor indulnak.

Városnézés gyalogosan

A túrák 10 és 16 óra között óránként indulnak, a gyülekezési helyeket táblák jelzik. A gyalogos túrák az alábbi helyszíneket mutatják be: Városliget ? gyülekező: Vajdahunyadvár, Alpár Ignác szobor előtt; Andrássy út ? gyülekező: az Andrássy út 2. előtt; Belváros ? gyülekező: Vörösmarty tér, az Oroszlános kútnál; Kossuth tér és környéke ? gyülekező: az FVM árkédjai alatt; Vár-Várpalota ? gyülekező: a Sikló várbeli (felső) végállomásánál; Vár-Polgárváros ? gyülekező: Halászbástyán, a Szt. István szobor előtt; Bazilika ? gyülekező: a Bazilika főbejáratánál (a Bazilikában a program 13 órától kezdődik). Csoportok 13 óra után vehetnek részt a városnézéseken. A csoportos jelentkezéseket is Ákos Géza fogadja, aki a többi programról is felvilágosítást ad.

Városnézés kerékpáron. A kerékpáros városnéző túrák indulásának ideje: 10 és 14 óra. Gyülekezés: a Műcsarnok Dózsa György út felőli oldalán található parkolóban. S amíg a buszt, hajót, villamost a szervezők biztosítják, addig a kerékpárról a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk!

Városnézés villamossal

Idén először van lehetőség arra, hogy a 6-os villamos teljes vonalán egy városnéző Combino szerelvény közlekedjen 09 és 16 óra között. A villamos csak a két végállomáson áll meg, menet közben fel- és leszállni nem lehet. A szerelvény indulása a Moszkva térről 09, 11, 13 és 15 óra, a Móricz Zsigmond körtérről 10, 12, 14 és 16 óra, a menetidő mintegy 45 perc.

Városnézés hajóval

10 órától lehet felszállni a Rubin hajóra az Újpesti rakparton, a Hotel Hélia mögötti hajóállomáson, indulás fél 11-kor. Útvonal a Margitsziget megkerülésével a Lágymányosi hídig, ahonnan délben érkezik visza a hajóállomásra. Mivel a hajó kapacitása korlátozott, csak előzetes bejelentkezéssel, a résztvevők nevének és telefonszámuk közlésével vehető igénybe! Az idegenvezetők világnapjáról és programjairól bővebb információ honlapjukon is olvasható.

Vezessen mindenki otthon!

S hogy miért van szükség a kellőszámú, jól felkészült idegenvezetőre? Mert a külföldiek fele ? évente mintegy 15 millió fő ? még egy éjszakát sem tölt nálunk, csak megérkezik és páróra múlva továbbutazik. Ők ezen idő alatt minél többet szeretnének megismerni hazánkból. Nálunk a külföldi idegenvezetők is vezethetik saját csoportjukat, de van néhány kiemelt hely ? például a Budai vár és az Egri vár ? ahol ezt csak a magyarok tehetik.

Az Európai Unió országaiban mi is vezethetjük saját csoportjainkat, de vannak külföldön is kiemelt helyek, ahol ezt csak a helyiek tehetik. Olaszország szinte minden műemlékét ilyenné nyilvánította. A magyar idegenvezetők ezt nem is nehezményezik. Szerintük mindenki a saját kincseit, saját hagyományait ismeri leginkább, ezért akik külföldre vezetnek csoportokat, mindenütt igénybeveszik ottani kollégáik segítségét.

Szóljon hozzá!