ZETApress

hírportál

Járatsűrítés érettségire

Teljes kapacitással működik a közösségi közlekedés az érettségi időszakában. Május 4-e és 21-e között – Karácsony Gergely kérésének megfelelően – a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint üzemel majd a közösségi közlekedés Budapesten – tudatta a BKK Kommunikáció.

Erre azért van szükség, mert a közlekedési társaság arra számít, hogy ezekben a napokban a vizsgára tartó diákok és tanárok zömében közösségi közlekedéssel közelítik majd meg az oktatási intézményeket.

A járványidőszakban való biztonságos utazás lehetőségének biztosítása érdekében – a főpolgármester kérésének megfelelően – a BKK azt is vizsgálja, hogy mely vonalakon lesz szükséges még a normál menetrendhez képest is sűríteni a járatindulást. Ezzel kapcsolatban az érettségi vizsgák helyszínét és a vizsganapok közötti megoszlást elemezve tud dönteni a társaság, ezért a további részleteket később közöljük.

Az érettségi vizsgák a május 4-e és 21-e közötti napokon délelőtt 9 és délután 14 órakor kezdődnek. A Budapesti Közlekedési Központ már most arra kéri az utazóközönséget: aki csak teheti, például aki nem a munkahelyére tart, tervezze úgy az utazását, hogy elkerülje ebben az időszakban a várhatóan megnövekedő utasforgalmat.

Milyen jegyet vagy bérletet váltsanak az érettségizők?

A jelentős kedvezmény miatt azoknak a diákoknak is érdemes tanulóbérletet váltaniuk, akik a következő hetekben kizárólag az érettségi vizsgák miatt fogják igénybe venni a közösségi közlekedést. Megéri kiszámolni, hogy melyik bérlet, vagy jegytípus használata a gazdaságosabb megoldás.

A közoktatásban tanuló diákoknak szóló havi bérlet (3450 forint) 6 napi utazás mellett már a gyűjtőjegynél is olcsóbb megoldást jelenthet. Ezt a bérlettípust biztonságosan, mobiljegyként is meg lehet vásárolni.

Akinek csak a vizsgaidőszak elején kell személyesen megjelennie az oktatási intézményben – ezért csak rövid ideig kell utaznia -, annak kedvező megoldást jelenthet a félhavi bérlet (2300 forint), amely például a május 4-e és 18-a közötti időszakra is váltható. Ez a bérletfajta is megvásárolható mobiljegyként.

Ezeken kívül egy-egy napra vonaljegyet (350 forint) is lehet váltani, vagy a 10 darabos gyűjtőjegy (3000 forint) egy-egy jegyszelvényét felhasználni, ha épp az jelenti a legolcsóbb megoldást a tanuló számára.

Azok a diákok, akiknek a kihirdetett veszélyhelyzet miatt jelenleg nincs érvényes diákigazolványuk, a vészhelyzet végét követő 15. napig a tanintézmény által elektronikusan elküldött igazolást bemutatva vehetik igénybe az utazási kedvezményeket.

A BKK felhívja a figyelmet arra is: az érettségi időszakában már érvényben lesz az a szabály, hogy a közösségi közlekedési járatokra csak maszkban vagy egy kendővel, sállal az arcukat eltakarva lehet felszállni. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől.

Szóljon hozzá!