ZETApress

hírportál

Megint maradj otthon!

Több járat közlekedése is változik az április 18-19-i hétvégén. A koronavírus-járvány további terjedésének megelőzése érdekében Karácsony Gergely főpolgármester ismét elrendelte a Margitsziget lezárását, ezért szombat-vasárnap módosul a 26-os, 34-es és a 106-os autóbuszok, valamint a 4-es és a 6-os villamosok közlekedése – tudatta a BKK Kommunikáció. Fotónk Nyírő Simon felvétele.

A budapestiek védelme érdekében április 18-án szombaton és 19-én vasárnap 09 és 20 óra között lezárják a Margitszigetet. A lezárás idején a Margitszigetet is érintő járatok közlekedése a fenti időben az alábbiak szerint módosul: a 4-es és a 6-os villamosok nem állnak meg a Margitsziget Margit hídi megállóban, ott csak megállás nélkül, lassítva áthalad; a 26-os autóbusz reggeltől estig nem közlekedik; a 34-es és a 106-os autóbuszok nem állnak meg a Margitsziget Árpád hídi megállóban. A III. kerületben – szintén járványügyi okokból – a hétvégére lezárják az Óbudai-szigetet, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot. Ezeken a helyeken emiatt egyáltalán nem lehet majd belépni, sőt kutyát sétáltatni is tilos lesz! A VIII. kerületben a Teleki téri, a Mátyás téri, a Kálvária téri és a Golgota téri közparkok lezárását rendelte el Pikó András polgármester.

A fővárosban utazókat arra kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek! – írta a Budapesti Közlekedési Központ. Utazásukat előzetesen, vagy akár menet közben tervezzék meg a BKK FUTÁR alkalmazással, amely továbbra is valós idejű járatinformációk alapján ajánlja fel az optimális útvonalat úti célunk eléréséhez. A webcím mellett iOS és androidos mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR-ban beállíthatjuk, hogy a leggyorsabb, a legkevesebb átszállást vagy a legkevesebb sétát igénylő utazási módot ajánlja fel, továbbá MOL Bubival és kerékpározással kombinált utazásokat is képes tervezni.

Lépésről lépésre: 20 kilométerrel nő a bringasávok hossza

Kezdődik a munka az Üllői úton is. Új kerékpársávok Budapesten: a Bartók Béla út és a Tétényi út után újabb helyszínen kezdődik el az ideiglenes biciklisávok kialakítása. Az április 18-19-ei hétvégén – az időjárás függvényében – már az Üllői útnak a Kálvin tér és Könyves Kálmán körút közötti szakaszán is dolgoznak a Budapest Közút szakemberei.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpárforgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket. A bicikli népszerűsége nem véletlen, kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni utastársainkkal, ezért ez az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód a koronavírus-járvány idején. A Fővárosi Önkormányzat még március végén eldöntötte, hogy kihasználva a felére csökkent gépjárműforgalmat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakít ki. Ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását, megelőzését.

Április elején civil szervezetekkel történő gyors szakmai egyeztetés után elkezdődhetett a munka. Első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, második lépésként a Tétényi úton a Bartók Béla út – Etele út között kezdődött el a munka, harmadik lépésként pedig holnap az Üllői úton kezdődik a kivitelezés, ahol a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút között lehet majd biztonságosabban kerékpározni. Szombaton a táblák kihelyezésével indul a munka, amit – az időjárás függvényében – vasárnaptól a további munkarészek követnek.

Nem kell sokat várni a következő lépésekre sem, ha az új kerékpársávok sikeresen szerepelnek az Üllői úton, a következő lépésben a Rákóczi út is kerékpárbaráttá válhat. A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb szakaszain.

Szóljon hozzá!