ZETApress

hírportál

Öt futballpályányi zöldön

Míg Budapesten folyamatosan csökken a zöld területek aránya, Középső-Ferencvárosban ma már ötször annyi rekreációra, pihenésre alkalmas hely szolgálja a lakók kényelmét, mint az ?50-es években ? hangzott el az SEM IX Zrt. és Ferencváros Önkormányzatának közös rendezésében megtartott sajtóbeszélgetésén.

A rendezvényen nyilatkozó szakemberek egyetértettek abban, hogy a létrejövő parkok, fákkal szegélyezett utcák, belső kertek mind ökológiai, mind társadalmi szempontból javítják a lakók közérzetét, egy élhető város kiemelkedően fontos alkotóelemei.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években Budapesten zajló zöld fejlesztések fele Középső-Ferencvárosban valósult meg. A kerület vezetője elengedhetetlennek tartja azt, hogy a helyi lakosságot és az újonnan beköltözőket is érintetté tegyék a zöld értékek megőrzésében, a felelősségteljes, környezettudatos gondolkodás elsajátításában.

Jordán Péter, az 1992-ben a kerületi önkormányzat által a város-rehabilitáció menedzselésére alapított SEM IX Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban Középső-Ferencvárosban összesen 122 ezer 300 m2 zöld terület jött létre. A folyamatot nagyban segítette, hogy a rehabilitáció alá eső épületek nagy részét az önkormányzat előrelátóan megtartotta saját tulajdonban, ahogyan a beruházóknak eladott ingatlanok belső, közös zöld felületek kialakítására alkalmas területeit is.

Az egyes épületek részleges vagy teljes lebontását és felújítását követően az épülettömbök közös belső területein egybefüggő, kulturált, látványos zöld területeket alakíthattak ki. A szakember a létrejött parkok, sétányok, belső kertek bemutatása során kiemelte, hogy a Ferenc tér igazi találkozási ponttá vált, míg a Kerekerdő park a rekreáció és a pihenés helyszíne lett. Ferencvárosban az egykori betonudvarok helyén kialakított belső kertek gondozása a lakók felelősségvállalását erősíti, azok fenntartásáról a közös képviselőkkel köt megállapodást az önkormányzat.

A polgármester, a kerületi Főépítészi Iroda szakemberei és más munkatársak közreműködésével kidolgozott Integrált Városfejlesztési Stratégiában is kiemelt szempont a zöld fejlesztések folytatása ? hangsúlyozta Sersliné Kócsi Margit főépítész asszony. A SEM IX és az önkormányzat együttműködésével nagyon sok és átgondolt munka eredményeként alakult ki a mai állapot, igyekeztek minden korosztály számára megteremteni a kikapcsolódás lehetőségét. Például míg a kisgyerekek számára a zárt, biztonságos belső udvarokban telepítenek játszóeszközöket, a nagyobbak különböző zöldövezeti sportpályákon hódolhatnak hobbijuknak.

Átépítik a bálnát

A főépítész asszony a Ferenc téri bálnáról is beszélt. Kérdésünkre elmondta, hogy egy tájépítészeti pályázaton nyert vele az alkotó. A park mikroklímájára a folyamatosan párolgó víz jótékony hatású, s ezt folyóvízzel könnyebb elérni, mint egy mesterséges tóval. A bálna oldalán ezért folyik le állandóan a víz. Sajnos az építésekor nem gondoltak arra, hogy magassága, és csúszós, ferde felülete állandó balesetveszélyt rejt a parkban játszó gyerekekre, s állandó őr kell, aki ezt megakadályozza. Megfontolandó, hogy alacsonyabbra és kevésbé síkosra építsék át, de ehhez újabb pénzforrást kell megpályázniuk.

Torma Tamás szakújságíró, kulturális szerkesztő egyedülállónak nevezte a ferencvárosi példát és a legfontosabbnak a lakók szolgálatában létrejött élhető területeket tekinti. A zöld fejlesztések fontos, hogy tényleg organikus részeivé váljanak a városi életnek és ne csak ?díszítősor? szerepet töltsenek be.

Juhász Árpád geológus szerint egy ennyire sűrűn beépített városrész példát mutat arra, hogy kicsi lépésekkel is mennyit lehet tenni környezetünk javításáért. Két parkoló autó között zöldellő fa is sokat lendíthet egy város arculatán, ha kinézünk reggel az ablakunkon és zöld lombokra esik tekintetünk, az ökológiai előnyökön túl hangulatunkat is jobbá teheti.

A minőségi környezet a lakók közérzetét is javítja. Jó egy olyan helyen élni, ahol zöld veszi körül az embert, ahol van mód a rekreációra és a parkok valódi találkozóhelyként szolgálnak ? foglalta össze a beszélgetés legfontosabb üzenetét Jáki Mónika, a REevolutio Consulting vezető tanácsadója, a rendezvény moderátora.

Szóljon hozzá!