ZETApress

hírportál

Újabb bringasávok

A Tétényi úton is elkezdődött az ideiglenes kerékpársávok kialakítása – tudatta a BKK Kommunikáció. Folyamatosan bővül azoknak az útszakaszoknak a száma, amelyeken a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján kerékpársávokat alakít ki a BKK a Budapest Közúttal. A Bartók Béla út után már a Tétényi úton folyik a munka, miközben újabb helyszínekről is döntés született.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt sokan keresnek átmenetileg biztonságosabb közlekedési módokat. Ennek és a MOL Bubi árának drasztikus csökkentésének köszönhetően – március 14-én szombattól átmenetileg jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringa-rendszert – az elmúlt időszakban nőtt a kerékpár-forgalom Budapesten. A kerékpározás a járványügyi veszélyhelyzet idején is megfelelő közlekedési forma, hiszen biciklivel lehet a leginkább minimalizálni az utazás közbeni fertőzés esélyét.

A Főváros kérésére a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei áttekintették a főváros kerékpár-közlekedési hálózatának fejlesztési terveit. Meghatározták azokat az útvonalakat, amelyek a város belső területein a biztonságos kerékpározáshoz leginkább hiányoznak, és ahol a lecsökkent gépjárműforgalom lehetővé teszi, hogy gyors átalakításokkal kerékpársávokat hozzanak létre. A felmerült helyszínekről szakmai egyeztetések után, külön-külön születik döntés.

A szakemberek azonnal elkezdték az átalakítások megtervezését, ezért már a hónap elején elindulhatott a kivitelezés. Első lépésként a Bartók Béla úton alakítottak ki kerékpársávot, jelenleg pedig a Tétényi úton kezdődnek el a munkálatok. Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Önkormányzat további helyszínek bevonásáról is döntött, így hamarosan az alábbi útszakaszokon is biztonságosabban lehet majd biciklivel közlekedni:

a Bartók Béla út Móricz Zsigmond körtér – Tétényi út közötti szakaszán, amely már használható;
a Tétényi útnak a Bartók Béla út – Etele út közötti részén;
az Üllői útnak a Kálvin tér – Könyves Kálmán körút közötti szakaszán;
a Baross utcában a Kálvin tér – Orczy tér között és
a Rákóczi úton.

A szakemberek folyamatosan gyűjteni és elemezni fogják a forgalommal, a közlekedésbiztonsággal és a járványügyi helyzettel kapcsolatos információkat. Ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, a kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat.

Szóljon hozzá!