ZETApress

hírportál

Az MFB a római találkozón

A Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram tapasztalatairól beszélt Czirják Sándor a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság vezérigazgatója a NEFI június közepén megtartott ülésén. A NEFI a Network of European Financial Institutions for SMEs rövidítése, magyarul a Kkv-szektor Finanszírozásával Foglalkozó Európai Pénzintézetek Hálózata. A vezérigazgató az elért eredmények, beruházások példáin keresztül mutatta be azt a szerepet, amelyet az MFB Rt. betölt a kis- és középvállalkozók versenyképességének megőrzésében és erősítésében. A bank jelenleg az egyablakos modell 2007. januári bevezetésének előkészületeivel foglalkozik. Jelentős előrelépés lesz, ha a kkv-k a fejlesztési elképzeléseikhez szükséges forrásokat egyablakos rendszerben érhetik el.

A NEFI a szabályalkotási folyamatok előkészítésében az Európai Bizottság elismert partnerévé vált. Az innováció és a mikro finanszírozás kérdéskörében készített tanulmányokat és ezek eredményeit megvitatták az EB illetékes fórumai, hangzott el az elmúlt két év értékelésének összegzéseként. A következő két évben aktívan részt kívánnak venni a strukturális alapok innovatív felhasználását célzó JEREMIE program előkészítésében, az innovációt finanszírozó eszközök kialakításában, az uniónak a kkv-k állami támogatását érintő reformjának előkészítésében, javaslatokat dolgoznak ki a csoportmentességi és referencia ráta kérdéseiben.

A NEFI tagjai a következők:

KfW Bankenggruppe ? Németország
Instituto de Crédito Oficial ? Spanyolország
Slovak Guarantee and Development Bank ? Szlovákia
OSÉO-BDPME (Banque du Développement des PME) ? Franciaország
ALMI Företagspartner AB ? Svédország
FINNVERA Plc. ? Finnország
Mortgage and Land Bank of Latvia ? Lettország
Société Nationale de Crédit et d’Investissement ? Luxemburg
Mediocredito Centrale SpA ? Olaszország
Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság ? Magyarország
Austria Wirtschaftsservice ? Ausztria

A NEFI felsővezetői csúcstalálkozója szélesítette az együttműködő partnerek körét az osztrák AWS felvételével. Az MFB Rt. aláírta a következő öt évre vonatkozó együttműködési megállapodást.

Szóljon hozzá!