ZETApress

hírportál

Bírósági átszervezés

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet nem érinti azt a dátumot, amely szerint március 31-jével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és április 1-jétől már más bíróságok járnak el ezekben a perekben – olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) mai közleményben.

Április 1-jén szerdától a közigazgatási perekben I. fokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel. A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek eddig a Tölgyfa utcai (Margit Ház) Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is. A közigazgatási bírósági ügyekben II. fokon fellebbezési eljárásban, illetve felülvizsgálati eljárásban is a Kúria, továbbá egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

Április 1-jétől a munkaügyi bírósági ügyekben I. fokon az illetékes törvényszékek, II. fokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkaügyi bírósági ügyekben a jogi képviselet a változást követően sem lesz kötelező. Új rendelkezés viszont, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló alperes belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek.

A törvényszékek csak április elsejétől járnak el, ezért mind papíralapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén március 31-ig a közigazgatási és munkaügyi bíróságoknak címezve kell előterjeszteni a keresetlevelet, másnaptól viszont már az illetékes törvényszéknek kell címezni azokat! A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, illetve a folyamatban lévő közigazgatási- és munkaügyeket megküldik a törvényszékeknek. Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást kaptak.

Szóljon hozzá!