ZETApress

hírportál

Távoktatás SmartEduval

Magyar cég innovációja jelenthet megoldást a digitális távoktatásban. Elindul mától a digitális távoktatás magyar innovációja, a SmartEdu. A digitális távoktatási rendszer elsőként a középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények számára válik elérhetővé – tudatta Tóth Gábor ügyfélkapcsolati igazgató, NEST Communications Kft.

A projekt első körben mától 10 középiskolai és 10 egyetemi tanárnak kínál ingyenes lehetőséget arra, hogy a rendszer segítségével tartsa meg óráit. Jelentkezni a jelentkezes@smartedu.hu emailcímen lehet.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt Magyarország összes oktatási intézményében távoktatásban tanulnak a diákok. A tanárok számos konferencia- és digitális-tanteremrendszer közül választhatnak, azonban mindegyiknek megvannak a hátrányai. Jelenleg az jellemző, hogy egyszerre akár féltucat rendszert, alkalmazást is használnak.

Az új magyar digitális távoktatási rendszer, a SmartEdu egyedisége abban rejlik, hogy a versenytársakkal szemben számos rendszer előnyös funkcióját képes egy programban nyújtani a diákok és az oktatók számára. Egyszerre biztosítja a távoktatáshoz nélkülözhetetlen kommunikációs modult és a digitális tantermi megoldásokat. Olyan digitális platformot hoz létre, amely segít az oktatás különböző szintjein a térben nem egy helyen tartózkodó diákok és tanárok közötti kommunikáció és interakció megteremtésében. A magyar fejlesztők által létrehozott rendszer ráadásul kifejezetten a hazai viszonyokra épít, és magyarul biztosít használóinak ügyfél-szolgálati rendszert a nap 24 órájában. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával létrejövő projektet a Visual Europe Group valósította meg.

Célunk, hogy megkönnyítsük az oktatók és hallgatók kommunikációját, hatékonyabbá tegyük a közös munkát. Ehhez egy olyan felületet biztosítunk, ami által mindenki számára könnyebb és élvezetesebb lesz a tanulási folyamat – fogalmazott Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

Elsőként a középiskolák és a felsőoktatási intézmények számára válik elérhetővé a SmartEdu. Ehhez a projekt megvalósítói mától várják 10 középiskolai és 10 egyetemi tanár jelentkezését, önkéntes alapon. Ők lesznek azok, akik elsőként, ingyenesen használhatják a rendszert. Elsősorban budapesti és Pest megyei jelentkezőket várnak, mert a használatot igény esetén akár személyes tréningen tanítják be.

A SmartEdu valódi tanóra-élményt nyújt, mert egyszerre két videoközvetítést nyújt: a diák láthatja a tanárt és a tanár gépén vagy a táblán megjelenő tananyagot is. Az oktató a SmartEdu felületére töltheti fel a tananyagot, kérdőívekkel mérheti fel hallgatói tudását, szavazásokat bonyolíthat le. A hallgatók privátban és nyilvánosan is kérdezhetnek, illetve jegyzeteket készíthetnek az elhangzott tudásanyaghoz, így biztosabb ismeretekre tehetnek szert. Nem kell tehát különböző felületeket használni az oktatáshoz, minden integráltan és egyszerűen zajlik – mutatta be a rendszer előnyeit Botond Szabolcs vezérigazgató.

A használathoz egyetlen PC vagy laptop szükséges, valamint az interneten elérhető szoftver. A SmartEdu további előnye, hogy futtatható és üzemeltethető hazai szervereken, ezáltal a nemzetközi függőség csökkenthető, jobban biztosítható a hazai oktatás működése. Ez azért kiemelten fontos, mert a jelenlegi helyzetben percről-percre növekvő számú online eszközök, közvetítések, konferenciák és filmek érezhetően terhelik a nemzetközi szervereket, máris tapasztalható a lassulás, a szolgáltatások színvonalának romlása.

Szóljon hozzá!