ZETApress

hírportál

Feszültségmentes otthont!

Maradj otthon és csökkentsd a feszültséget! A koronavírus következtében egy általános feszültség érezhető a légkörben. Ezt a hangulatot tovább fokozza, hogy az általános tanács szerint jobb, ha mindenki otthon marad, így 24 órán keresztül a család vagy a párok együtt dolgoznak, tanulnak és pihennek.

A bezártság következtében könnyebben alakulnak ki stresszes helyzetek és viták. Az Ökumenikus Segélyszervezet és az AVON szakértői összegyűjtöttek olyan feszültségoldó és stresszkezelő tanácsokat, amelyek segíthetnek, hogy jó hangulatban teljen ez az időszak – tudatta Kósa-Jónás Fanni, Well PR Agency.

Az otthoni munka és iskola első hallásra jónak tűnhet, de néhány nap ugyanolyan megszokottá válhat, mint az amúgy már megszokott normális hétköznapok. Ráadásul a bezártság érzet a napi teendők mellett fokozza a feszültséget is, ezért tervezzünk előre és töltsük ki a napunkat:

A legfontosabb az otthon töltött idő alatt, hogy az együtt lakók összefogjanak és egy olyan napi rutint alakítsanak ki, ami mindenki számára megfelelő – természetesen itt kompromisszumokat is kell kötni.

Mindenkinek legyen egy adott feladata, annak érdekében, hogy ha éppen nem tud dolgozni, akkor is legyen mit csinálnia és lekösse magát. Törekedjünk arra, hogy 2-3 naponta mindenkinek legyen egy kis én ideje.

Amikor megvagyunk az alapokkal, készíthetünk egy közös naptárat is, aminek segítségével könnyeben lehet követni a dolgokat. A napi rutin kialakítására azért van szükség, mert az unalom és a semmittevés fokozza a stresszhelyzetet, az ember feleslegesnek érzi magát. Ezeken túl szerencsére rengeteg olyan lehetőség van, amivel otthon is elfoglalhatjuk magunkat és levezethetjük a felgyülemlett energiákat, ezzel is csökkentve a feszültséget:

Nézzünk szét a kamrában és a konyhában, és tervezzük meg közösen a heti menüket. Ezzel tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen és nem kell azon gondolkodni, hogy mi legyen a következő étkezésnél az asztalon.

Vezessünk be közösen vagy külön-külön mozgás időt. A sport kiváló feszültségoldó és az interneten található videóknak köszönhetően rengeteg otthon elvégezhető mozgásforma közül válogathatunk.

Tartsunk tematikus napokat, mint például szépség napot, amikor mindenki megmossa a haját, feltesz egy arcmaszkot, pedikűrrel, manikűrrel foglalkozik, stb. De egy pizsamanap vagy kiöltözős nap is vidám hangulatot hozhat az otthon töltött idő alatt.

Cselekedjünk közösen valami jót, mert ez pozitívan hat a lélekre. Ez a jó cselekedet bármi lehet: fertőtlenítsük le a lépcsőházban a kilincseket és a gombokat, vagy kérdezzük meg a környezetünkben lakó idősebbeket, hogy szükségük van-e valamire.

Szerencsére az otthonlét ideje alatt sem kell lemondani a társasági életről. Szervezzünk online találkozókat, barátokkal és családtagokkal. Itt is ügyeljünk arra, hogy adjunk teret a másiknak és ne vegyük zokon, ha elvonul telefonálni egy másik helyiségbe.

Használjuk ki az időt és olvassunk, ezzel hozzájárulhatunk mentális egészségünk karbantartásához is.

Vezessünk naplót, amiben minden nap leírjuk a tapasztalatainkat és érzéseinket, mégis csak egy történelmi esemény részesei vagyunk, amit jó lesz majd néhány év múlva visszaolvasni.

Alkossunk valamit! Rajzoljunk, fessünk, varrjunk, süssünk kenyeret, stb. csináljunk olyan dolgot, ami kikapcsol és ennek köszönhetően kisimítja az idegeinket is.

Ebben az időben ugyanakkor rengeteg információ zúdul ránk a koronavírus kapcsán, amelyek sokszor nyomasztóak lehetnek. Tartsunk internet és hír nélküli órákat, amikor nem foglalkozunk a nagyvilág híreivel. A fönti javaslatokon túl a legfontosabb, hogy próbáljuk meg azonnal és higgadtan megbeszélni az esetleges problémákat, ezzel elkerülhetjük a nagyobb veszekedéseket.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudjuk házon belül megoldani az egymással való gondjainkat, szerencsére akkor is van segítség. Az Ökumenikus Segélyszervezet kiterjeszti szolgáltatásait. A súlyos párkapcsolati krízisek, vészhelyzetek mellett a weboldalán elérhető online tanácsadó szolgáltatás keretében kérhetünk párkapcsolati és stresszkezelő tanácsokat a Segélyszervezet szakembereitől. Ne féljünk segítséget kérni, hogy elkerüljük az esetleges nagyobb problémákat!

Az Avonról

Az Avon több mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy rész-munkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több mint egymilliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására.

Szóljon hozzá!