ZETApress

hírportál

Petíció a családokért

Petíciót indított A Város Mindenkié csoport a koronavírus miatt bajba került családok célzott állami megsegítéséért! – tudatta Ország Dóra, AVM. A petíció idekattintva elérhető.

A koronavírus okozta válság mindannyiunkat nehéz helyzetbe hoz, de különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok, akik már most elvesztették munkájukat a vírus miatti gazdasági leállás következményeként. Az elmúlt héten naponta többen kerestek meg az AVM-et, hogy máris veszélyben van lakhatásuk, a hónap végén még a rezsit sem fogják tudni kifizetni, nemhogy a lakbéreket és nincsenek egyedül, több tízezer háztartás kerülhet bajba a közeljövőben.

Ágota, a négy gyermekes édesanya azért keresett fel minket, mert a vírus magyarországi megjelenését követő 3. napon a férjét máris elbocsátották abból a pizzériából, ahol szakácsként dolgozott. Ő az egyik helyi üzletlánc pénztárosaként még dolgozik, de az ő fizetése nem elegendő arra, hogy kifizessék a 180 ezer forintos albérleti díjat, amit a 60 m2-es lakótelepi lakásért fizetnek Budapest XV. kerületében. Megtakarításuk volt, de ezt egy évvel ezelőtti krízishelyzet következtében azt már felélték.

Mária a párjával együtt él, két gyermeket nevelnek közösen. A járvány kitöréséig pultosként dolgozott, egy hete azonban határozatlan időre felfüggesztették a munkavégzését, így egyedül a párja fizetéséből tudnak gazdálkodni. Ez viszont közel sem elég arra, hogy a 220 ezer forintos bérleti díjat és a rezsiköltségeket kifizessék. Jelenleg fizetésképtelenné váltak, áram nélkül maradtak az albérletükben, a két iskoláskorú gyermekük számára pedig ezzel még inkább megnehezült a távoktatásban való részvétel is.

Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérik a támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várnak el tőlük!

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat. Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérik a kormánytól:

Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!

Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!

Az állam és a közmű-szolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!

Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak!

Szóljon hozzá!