ZETApress

hírportál

Tegyünk együtt erdeinkért!

Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ebben az évben a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által kijelölt központi témakör az erdők és a biodiverzitás – tudatta a SEFAG Zrt.

Március 21-én van a tavaszi napéjegyenlőség, innentől kezdve fél éven keresztül hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Nem véletlenül helyezte a természet újjászületésének erre a szimbolikus időpontjára az Erdők Nemzetközi Napját az ENSZ Közgyűlése. A világnapot a hazai erdőgazdaságok is megünneplik, kihasználva a lehetőséget, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsák természetes környezetünk megóvásának fontosságára.

Magyarország 22 állami erdőgazdasága, így a SEFAG Zrt. is azon dolgozik, hogy a rábízott természeti értékeket megőrizze, ökológiai állapotukat és produktivitásukat fenntartsa. Az erdők és a fák védelme kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, hiszen az ehhez elengedhetetlen oxigént termelik, és a szén-dioxidot megkötik. A legnagyobb természeti erőforrásainknak számító erdőségek a napjainkban égető témává vált klímaváltozással is felveszik a harcot.

A nemzetközi világnapot koordináló Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) a témára reflektálva, már hét éve az Erdők Nemzetközi Napja köré épített felhívással szeretné ösztönözni az országokat, szervezeteket és egyéneket, hogy különböző aktivitásokat és megmozdulásokat szervezve segítsék földünk tüdejét. Évről-évre olyan fajsúlyos témákkal foglalkozva, mint a klímaváltozás, a fenntarthatóság vagy az erdők és víz közötti kapcsolatrendszer.

Az idei központi téma az erdők és a biodiverzitás, aminek fontosságát sugallja a világnap mottója: Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük! Az erdők a biológiai sokféleség kincseskamrái, a szárazföldi élet több mint 80%-ának adnak otthont. Az erdei élővilág és az emberi faj szinergiája nélkülözhetetlen és a kölcsönös körforgáshoz elengedhetetlen. Az idei évben az erdők és a biológiai sokféleség néven nemzetközi fotópályázat is indult, ahol a beküldött anyagnak egy különleges és nem mindennapi állat- vagy növényfaj fotóját kellett prezentálnia.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Szóljon hozzá!