ZETApress

hírportál

Együttműködés Abu-Dzabiban

Együttműködik a PTE az ENSZ Lakhatásért Felelős Programjával. A magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) működik együtt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) lakhatásért felelős koordináló szervezetével – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

A közelmúltban, a 10. World Urban Forum keretében Abu-Dzabiban aláírt együttműködés kiterjed többek között a nemzetközi fenntartható városfejlesztésre, az ezzel összefüggő közös kutatásokra, valamint közös szemináriumok, workshopok, konferenciák szervezésére. Ezen felül az UN-Habitat képzéseket biztosít a PTE Műszaki és Informatikai Kara (MIK) számára. A kontraktust prof. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja, dr. Tarrósy István, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője és dr. Gyergyák János, a PTE MIK az UN-Habitat program egyetemi összekötője szignálták.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) elkötelezett támogatója az innovatív és kreatív tudományos környezet megteremtésének, hozzájárulva az alap- és alkalmazott kutatás, illetve a tudomány fejlődéséhez. A PTE számára kiemelten fontos az egyetemközpontú innováció és kutatás fejlesztése az életszínvonal növelésének érdekében. Ezen cél eléréséhez elengedhetetlen a magas színvonalú szakemberképzés, a hazai tudás támogatása, illetve a hagyományos és innovatív tudományos kutatás ötvözése.

Az UN-Habitat az ENSZ Emberi Települések Programja, melyet az ENSZ Általános Közgyűlése hozott létre 1997-ben kenyai székhellyel. Az UN-Habitat kiterjedt szervezetén keresztül szoros együttműködésben áll a nemzeti kormányokkal, amelyek a helyi partnerszervezetek, így a hatóságok, magán- és civilszervezetek támogatásáért felelősek az ENSZ Fenntarthatósági Céljainak megvalósítása érdekében. Programjain belül is kiemelt figyelmet élvez a városok és a lakhatás inkluzivitása, biztonságossága, ellenálló-képessége és fenntarthatósága.

Az együttműködés révén a pécsi egyetem tulajdonképpen az ENSZ lakhatásért felelős koordináló szervezetének kelet-közép-európai tudásközpontja lehet. Az UN-Habitat globálisan foglalkozik a települések működésével, élhetőségének javításával. Rengeteg adatot, tudást képes átadni, ezeket az egyetem ki tudja közvetíteni a települések felé – emelte ki Gyergyák János, a PTE MIK Építész Szakmai intézet docense, építész és várostervező, az UN-Habitat egyetemi kapcsolattartója hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás hatásainak kivédése miatt is hasznos és elengedhetetlen a településtervezés.

Az ENSZ gyűjti a jó gyakorlatokat, és megosztja őket, ami rendkívül hasznos lehet a kutatásainkhoz, oktatáshoz. Ráadásul a következő, 2022-es világkiállítás történelmet ír, mivel Közép-Európa, azon belül Lengyelország először ad otthont a települések fejlődésével foglalkozó világtalálkozónak (WUF11), ahol vélhetően az európai fenntartható településfejlesztési eredmények kerülhetnek középpontba. Így az UN-Habitat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésének, közös kutatásainak eredményeit már a 2022-es világkiállításon be lehetne mutatni, akár konkrét javaslatcsomagként előterjesztve azokat – hangzott el az aláíráskor.

Szóljon hozzá!