ZETApress

hírportál

SZIE segít EFSA-nak

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság munkáját. A SZIE is felkerült az EFSA nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját – tudatta Cseri-Gódor Kitti kommunikációs munkatárs.

Az EFSA 2002-es megalapítása óta kockázatbecsléssel és kockázatkommunikációval foglalkozik, független elemzéseivel és állásfoglalásaival tudományos alapot biztosít az élelmiszerlánccal kapcsolatos európai politika kialakításához és jogalkotáshoz. A SZIE többek között a GMO-kutatások, az élelmiszer-adalékanyagok, az allergén élelmiszer-összetevők, az állati takarmányok, a biológiai veszélyek és kémiai szennyezők, a táplálkozástudomány (diétás és új élelmiszerek), a környezeti kockázatbecslés, valamint a növényegészségügy területein tud hozzájárulni az EFSA tevékenységéhez.

Az élelmiszerláncban előforduló veszélyek – amelyek a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik – csak az élelmiszerlánc összes szereplőjének hatékony közreműködésével előzhetők meg. Ilyen fenyegetettségek például az afrikai sertéspestis (ASP), a madárinfluenza, az élelmiszer-eredetű járványok, mint a szalmonella jellegű fertőzések, vagy éppen a csomagolóanyagokból kioldódó kémiai anyagok rizikója, illetve a növényvédő-szermaradványok határértéken felüli jelenléte is a gyümölcsökben és zöldségekben. A prevencióban a hatóságok, az oktató- és kutatóhelyek és az élelmiszer-előállító cégek hatékony együttműködésének kiemelt szerepe van, azonban hangsúlyozni kell a fogyasztói felelősségvállalás nélkülözhetetlen szerepét is.

Az edukáció a népesség minden korcsoportjában elengedhetetlen az élelmiszer-biztonsági kockázatok mérséklésében. Az Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának vezetősége éppen ezért hívta életre a higiéniai fókuszú szervezett képzéseket, amelyek alkalmával az ipari szakemberek és a hallgatók ehhez fűződő szemléletét igyekeztek javítani. A szakdolgozatok és szakmai gyakorlatok keretében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a kisiskolás korosztály számára is készítettek higiéniai témakörben szemléltető anyagokat.

Az EFSA együttműködésnek további pozitív hozadékai is vannak. A SZIE hallgatóinak, fiatal kutatóinak, valamint szenior szakembereinek – az EFSA pályázatok keretein belül – lehetőségük nyílik más országok kockázatbecsléssel foglalkozó intézményében, vagy éppen az EFSA pármai központjában kutatásokat végezni. A listára kerülés további előnye, hogy számos rövid távú továbbképzésre is lehetőség nyílik az intézmény hallgatói és kutatói számára, élelmiszer-biztonság témában.

Az EFSA Art36 nevezetű kompetens szervezeteket tömörítő nemzetközi listáján összesen négy magyar felsőoktatási intézmény szerepel, a Szent István Egyetemet is beleértve. A listára az az intézmény kerülhet fel, amely adatokkal alátámasztva bizonyítani tudja függetlenségét és felkészültségét az EFSA tevékenységi körein belül. Mohácsiné dr. Farkas Csilla, a SZIE Élelmiszer-tudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék egyetemi tanárának elmondása szerint a kiválasztás hosszú folyamat, az EFSA Management Board (Igazgatótanács) dönt az egyes intézmények listára kerüléséről.

Az intézmény és az EFSA között a nemzeti Focal Point-ok munkatársai segítik a kapcsolattartást és a kérdések megválaszolását. A Focal Point-ok egyfajta összekötő kapocsként működnek az Európai Unió szervezete és a különböző nemzeti élelmiszer-biztonsági szervezetek, kutatóintézetek, fogyasztók és az EFSA munkájában részt vevő szakemberek között. Hazánkban ezt a szerepet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) látja el.

Szóljon hozzá!