ZETApress

hírportál

Jegykiadók a Nyugatiban

A MÁV-Start Zrt. 375 új jegykiadó automatát üzemel be 2020-ban. Mintegy 4,6 milliárd forintból 375 új jegykiadó automatát telepít a MÁV-Start Zrt. – jelentették be a vasúttársaság vezetői tegnap délután a Nyugati pályaudvar 1-9. vágányai mellett.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató elmondta: jelenleg 178 jegykiadó automatával rendelkezik a vasúttársaság. Manapság a jegyek 60%-át vásárolják az utasok a jegypénztárakban, a fennmaradó 40%-ot az internetes felületen, a jegykiadó automatákon és a MÁV-applikáción keresztül. Az új berendezésekkel a budapesti elővárosi közlekedésben szeretnék teljessé tenni a jegyautomaták rendszerét. A próbaüzem márciusban kezdődik, és év végéig folyamatosan helyezik üzembe az új automatákat. A fejlesztésben lecserélt régi készülékeket felújítást követően a nagyobb forgalmú vidéki állomásokon helyezik majd el – mondta.

Az automaták mellett megújul a teljes webes jegyvásárlási felület és év végére már a nemzetközi vonalakra is lehet jegyet vásárolni a társaság honlapján. Az egyre népszerűbb MÁV applikáción keresztül 2020 első húsz napjában többen vásároltak már bérletet, mint tavaly egész decemberben ugyanezen a felületen. A vasúttársaság adatai szerint az applikáció regisztrált felhasználóinak száma már meghaladta a 277 ezret, a mobilalkalmazáson keresztül vásárolt jegyek száma pedig a 2018-as 880 ezerről 4,6 millióra emelkedett 2019-re – tette hozzá.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: a jelenleg működő 178 jegyautomata rendelkezésre állása meghaladja a 90 százalékot, de céljuk az arány további javítása. Az új, modernebb berendezések távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, vandál-biztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek, és időjárásállóak is. 28 helyen esőbeállót is telepítenek a készülékekhez. Az automaták a kezelőfelület mellett egy további képernyőt is tartalmaznak, amelyen információkat, reklámokat, illetve havária helyzeti közleményeket is megjelentetnek majd. A berendezések rendelkeznek vonalkód-leolvasóval is, így akár a megvásárolt bérlet utáni számlát is ki tudják nyomtatni – sorolta Kerékgyártó József.

A vezérigazgató várakozásai szerint a fejlesztésekkel két éven belül 60%-ra – az osztrák vasúttársaság szintjére – növelhetik az elektronikus csatornákon keresztüli jegyértékesítés részarányát. Homolya Róbert a vasúttársaság más fejlesztéseiről szólva elmondta: a szolnoki vasútvonalon idén négymilliárd forintból újul meg egy mintegy kilenc kilométeres szakasz, és a fejlesztés 2021-ben tovább folytatódik a menetrendszerűség és kiszámíthatóság növelése érdekében. Hozzátette: másodszor írtak ki közbeszerzést a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének teljes cseréjére.

Rekordot döntött a MÁV bliccelésből származó bevétele tavaly: 103 millió forintot fizettek be a jegy nélkül utazók. Míg 2017-ben összesen 63 millió forint folyt be utólagosan a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból, 2018-ban ez a szám 46 százalékos növekedéssel 93 millió forintra emelkedett, 2019-ben pedig további 10%-kal több, 103 millió forint lett az éves bevétel, amire az elmúlt öt évben nem volt példa.

2017-ben és 2018-ban is 35-35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki a jegyvizsgálók bliccelés vagy egyéb vasúti szabálysértés miatt, 2019-ben pedig 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot 313,1 millió forint értékben. A vasúttársaság 2019-ben összesen 794 egy összegű és 2334 részletfizetésre irányuló fizetési megállapodást kötött, valamint 33,8 ezer felszólítást küldtek ki levélkampány keretében.

Szóljon hozzá!