ZETApress

hírportál

Milliós Simonka-sztori

Horváth Csaba, a 24.hu újságírója nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át tegnap este a CEU Október Hallban.

Mikola Bálint, a TIM projektmenedzsere által moderált eseményt Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója és Steven Dick, az Egyesült Királyság budapesti nagykövet-helyettese nyitotta meg, majd Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítójának nyitó-előadása következett.

Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője ismertette, hogy a Transparency International Magyarország által felkért négytagú szakmai zsűri a beérkezett 13 pályamunka közül Horváth Csaba: A Simonka-sztori című cikksorozatát ítélte a legjobbnak, mely Simonka György fideszes országgyűlési képviselő EU-s támogatásokkal való visszaéléseit tárta fel. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség volt.

A díjátadó ünnepségen a győztes cikk szerzője átvette az oklevelet és az ezzel járó egymillió forintos pénzjutalmat. A 24.hu újságírója cikksorozatában részletesen bemutatta, hogy egy sokszereplős, Simonka György köré összpontosuló Békés megyei cégekből és alapítványokból álló hálózat hogyan élt vissza európai uniós agrár- és egyéb fejlesztési támogatásokkal.

A sok terepmunkával készült cikksorozatban feltárt visszaélések egy részében már vádat emeltek a feltételezett elkövetők ellen, de Horváth Csaba munkája további olyan korrupciógyanús eseteket is feltárt, amelyekben egyelőre nem történt vádemelés. A győztessel Erdélyi Katalin, a tavaly győztes Átlátszó-cikk egyik újságírója beszélgetett a fogadás előtt. Az eseményt az Egyesült Királyság és a Holland Királyság budapesti nagykövetsége támogatta. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Szóljon hozzá!