ZETApress

hírportál

Ferencvárost ünnepeltük

A IX. Kerület Napja alkalmából Ferencváros Önkormányzata díjátadó ünnepséget rendezett tegnap este. Az eseményen azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek Ferencvárosért az elmúlt években. A IX. kerület díszpolgára lett Závada Pál Kossuth-díjas író és Gegesy Ferenc volt polgármester.

A Mátyás utcai Budapest Music Centerben (BMC) gyűlt össze a közönség. Ferencváros jelenlegi és korábbi vezetői, önkormányzati dolgozók, a testvérvárosok képviselői és a díjazottak ünnepelték a kerület 227. születésnapját. A MÁV Szimfonikusok vonósnégyesének kis koncertje, valamint a Tűzmadarak táncprodukciója után felelevenítették Ferencváros két évszázados történetét: 1792-ben az egyre fejlődő városrész polgárai elérkezettnek látták az időt, hogy más külvárosokhoz hasonlóan ez a terület is külön nevet nyerjen magának. A polgárok folyamodványt intéztek I. Ferenc osztrák főherceg, magyar királyhoz, aki 1792. december 4-én hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Pesttől délre eső terület a Ferencváros nevet viselhesse.

A polgármester asszony és Csárdi Antal országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után polgármesteri elismerő oklevelek átadása következett, mellyel Ferencváros Önkormányzata a kimagasló kerületért végzett munkát ismerti el. A Humanitas Ferencváros címet idén Gyarmati Zsuzsanna, az Időskorúak Nappali Ellátása és a Szociális étkeztetés szakmai vezetője kapta.

Pro Urbe Ferencváros-díjban részesült a Kiserdővédők Közössége, akik példamutató tettet vittek véghez a környezetvédelem és az állampolgári aktivitás terén. Bátor kiállásuknak köszönhető, hogy megmenekült a Határ úti Kiserdő. Szintén Pro Urbe Ferencváros-díjat kapott Ladik Katalin költő, performer, színésznő, kísérleti zenész, rádiós hangjátékok írója és előadója, prózaíró, a vizuális, az írott és a hangköltészet mestere, aki 1992 óta él a IX. kerületben.

Idén dr. Gegesy Ferenc matematikus, közgazdász, politikus Baranyi Krisztinától átvette azt a 2014-ben neki ítélt díszpolgári címet, amit akkor nem fogadott el dr. Bácskai Jánostól. Gegesy doktor 1990-től 2010-ig vezette polgármesterként Ferencvárost, amely neki köszönhetően indult látványos fejlődésnek. A Körúton túli városrehabilitáció során a még megmenthető épületeket tartósította a XXI. század számára, valamint pezsgő kulturális életet hozott a sétálóövezetté alakított Ráday utca környékére. Korát megelőzve támogatta a hagyományos programok mellett a különlegesebb kiállítóhelyeket, a mozikat vagy a kisebb színházakat. Szintén az ő nevéhez fűződik a kerület Testvérvárosi programjának beindítása. Köszönőbeszédében a díjazott részletet olvasott fel Sándor Lipót nádor iratából, amelyben közölte a polgárokkal, hogy városrészük viselheti a Ferencváros nevet.

A IX. Kerület Napján Díszpolgári címet kapott Závada Pál író, szerkesztő, szociológus, aki műveiben a történelemmé váló mindennapok és a mindenkori korszellem zavarai foglalkoztatják. Nemcsak hőseinek személyes történetét mondja el, hanem családjaik, városuk és hazájuk történetét is. – Noha tótkomlósi vagyok, ott csak az életem első 14 évében éltem. Utána menthetetlenül pesti lettem, és most már 21 éve ferencvárosi. Ez az otthonom. Könnyű nekem büszke IX. kerületinek lenni, mikor a kerület legszebb utcájában, a Rádayban lakom! – fogalmazott az író, aki kitért arra is, hogy bízik abban, hogy a kerület új vezetése jó munkát fog végezni. Beszéde végén minden ferencvárosihoz szólva azt mondta: Jó lesz nekünk együtt!

A díj átadások után a Tűzmadarak zsonglőrcsoport, a Várkonyi Csibészek (Common Vibe) és a Valami Swing zenekarok szórakoztatták az egybegyűlteket a svédasztalos fogadás előtt.

Szóljon hozzá!