ZETApress

hírportál

Gyurta Dani díjazása

Önzetlen segítőinek mondott köszönetet délután a Szent István téri hüttében az Ökumenikus Segélyszervezet az Önkéntesek Világnapján. A kitüntetettek között volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, aki évek óta segíti a segélyszervezet munkáját.

December 5-ét az ENSZ nyilvánította az önkéntesek világnapjává. E jeles alkalomból az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet az Adventi Ünnep a Bazilikánál-rendezvénysorozat helyszínén felállított Adománypontjánál. A díjazottak között volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is.

Az elismeréseket Lehel László elnök-igazgató és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó adták át olyan önkénteseknek, akik az elmúlt években kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a szervezet munkájában. A kitüntetettek méltatásakor több esetben emelték ki az önkéntes nyitottsága, rugalmassága és megbízhatósága mellett a kedvességet, a jó humort, illetve a közvetlen egyéniséget, melyek a segítő tevékenység mellett mind hozzájárulnak az önkéntes közösség építéséhez. A legtöbbek esetében emellett a megbízhatóságot domborították ki, mely által az önkéntesek oszlopos tagjává váltak a csapatnak.

Van, akit fiatalos lendülete és nyitottsága, mást pont a megszerzett tapasztalatok mennyisége és annak hasznosítása tesz különleges tagjává a közösségnek, de szükség van a jó problémamegoldó képességre is, ami váratlan helyzetek azonnali megoldásában válik kiemelten hangsúlyossá a segélyszervezet programjai során. Az oklevelek átadásakor volt, akinek kiegyensúlyozottságát és gyermekeket segítő munkáját hangsúlyozták, míg más kiemelkedő elkötelezettsége, kitartása és szorgalma tesz üde színfoltjává a különböző egyéniségű segítőkből álló, de annál összetartóbb közösségnek.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy az önkéntes csapat olyan háttérbázis, akik nélkül kevesebbet tudna vállalni a segélyszervezet, ezért nagyon hálás mindenkinek, aki ily módon csatlakozik a rászorulókat segítő munkához. Mint mondotta, a számok tükrében ez mintegy ezer fő tízezer óra önkéntes munkáját jelenti a gyakorlatban.

Az oklevelek átadását követően következett a meglepetés: a díjazóból is díjazott vált. Lehel László elnök-igazgató Gyurta Dánielhez fordulva mondott köszönetet az elmúlt években mutatott, számos formában testet öltő segítő elköteleződéséért. Az olimpiai bajnok elkötelezett önkéntes tevékenységét Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató méltatta a következők szerint: Gyurta Dániel olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. Elismerései, díjai felsorolásával meg sem próbálkozunk. Dani 2016-ban csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntes csapatához és azóta töretlen elkötelezettséggel, és példaértékű alázattal segíti munkánkat. Rendkívül sokszínű sportdiplomáciai tevékenysége mellett mindig szakít időt az önkéntes munkára, rendszeres résztvevője a Segélyszervezet figyelemfelhívó-, adománygyűjtő- és segélyakcióinak, és sok fiatal példaképeként fontos szerepet vállal a társadalmi szemléletformálásban is. Fontos kiemelni, hogy Dani nemcsak sajtótájékoztatókon ölti magára a kék pólót vagy kabátot: ha kell élelmiszercsomagot állít össze, iskolatáskát pakol be, tűzifát hord vagy ételt oszt, sőt akkor sem riad vissza, ha jelmezben kell szumózni a gyereknapra érkező iskolásokkal. Mivel Dani az úszástól való visszavonulása óta sem hanyagolja a sportot, így örömmel csatlakozott a segélyszervezet jótékonysági futóközösségéhez is, két alkalommal is arca volt a Beregszászi Jótékonysági Félmaratonnak. És mivel köztudott, hogy szívügye a határon-túli magyarok támogatása, biztosan mondhatjuk, nem a 2019-es volt az utolsó alkalom, hogy több száz gyermek élén vág neki a kárpátaljai domboknak. Mikor ma az év önkéntes díjátadón elismerjük és megköszönjük Dani eddigi munkáját, hangsúlyozzuk: ez még csak a kezdet s reméljük, hogy még sok-sok évig segíthetünk együtt Magyarország határain innen és túl!

Adventi szeretet.éhség.

Ahogy a gyűjtés jelmondata az ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek! is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem egy egyszeri ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből.

Az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. Az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből: hogy a felnőtteknek kínáljon esélyt a felzárkózásra, a gyermekeknek segítsen a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Szóljon hozzá!