ZETApress

hírportál

Karácsony az Újvárosházán

Elismeréseket adott át Karácsony Gergely főpolgármester ma délben a Váci utcai Újvárosháza II. emeleti Dísztermében a Főváros Napja: Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 146. évfordulója alkalmából. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Karácsony Gergely az ünnepségen elmondta, emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem uralkodói hatalom hozott létre, hanem éppen annak ellenére jött létre és szerezte meg fővárosi jogát. ? Mi 146 év múltán is csak ahhoz ragaszkodunk, amit megalkuvásból biztosított a törvény a városnak! ? fogalmazott a fővárosatya.

Amit 146 évvel ezelőtt küzdöttek ki magunknak a városlakók, azt most is képesek megvédeni, mert senki, de senki nem leckéztetheti meg, végképp nem büntetheti meg a budapestieket azért, mert felelősen kifejezték demokratikus akaratukat ? hangsúlyozta. Felidézte, hogy Garas Dezső (1934-2011) Budapest díszpolgára, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas néhai színművész olyan városban szeretett volna élni, ahol mindenhova ki van írva az 1960-as magyar filmvígjáték címe: Fűre lépni szabad!

Ebben benne van Budapest jövője szempontjából a két legfontosabb dolog; az, hogy ez a város legyen zöld és szabad! Ahhoz, hogy Budapest zöld legyen, elkötelezettség, okos döntések, megfontolt beruházások szükségesek, emberség és szolidaritás kell hozzá. Így tehetjük Budapestet a következő öt évben Kelet-Közép-Európa legzöldebb, legélhetőbb városává. A szabadság közös ügy kell, hogy legyen! ? Ha a szabadság ügyét, a közösség valódi ügyévé, összetartó erejévé tudjuk gyúrni, akkor Magyarország fővárosát olyan hellyé tehetjük, amelynek nem kell választania haza és haladás, nemzet és Európa, rend és szabadság között ? fogalmazott Karácsony.

Budapest a nemzet fővárosa, jövője nem múlhat semmilyen pártszimpátián, sem üzleti megfontoláson és végképp nem önös hatalmi érdekeken. Ebből következik, hogy a város és az ország vezetésének szem előtt kell tartania, hogy Budapest nem az egyik, vagy a másik oldalé, s azt, hogy Budapestnek az embereket egyesíteni képes szabad, a köztársaságnak otthont adó fővárossá kell válnia! Budapestnek olyan helynek, közösségnek kell lennie, amely minden magyar számára közös otthon ? jelentette ki a főpolgármester hozzátéve: az elismeréseket még Tarlós István előző főpolgármester javaslatára szavazta meg az akkori Közgyűlés. Teljes szívéből gratulált a díjazottaknak, mert hite szerint semmiféle politikai távolság nem írhatja felül a tiszteletet és a megbecsülést, amelyet a teljesítmény és az erőfeszítés megérdemel!

Szóljon hozzá!