ZETApress

hírportál

Elindult a munka

Baranyi Krisztina, FerencvárosEgy hónappal az október 13-ai önkormányzati választások után tegnap este végre megalakult a Ferencvárosi Képviselőtestület a Bakáts téri Városháza II. emeleti tanácstermében. Az október 31-ei ünnepélyes mandátumátvételekről idekattintva olvashatunk.

Napirend előtt került sor előbb Baranyi Krisztina független polgármester, majd a 12 egyéni és 5 listás képviselő eskütételére. A napirend megszavazása előtt néhány itt már ellenzékben lévő kormánypárti kérdésre, némi adok-kapokra került sor a régi és új polgármester, valamint a régi és új többség között, majd a napirend megszavazása után a polgármesternő ismertette programját. Erről nem kellett szavazni, illetményét és költségtérítését viszont elfogadták. S hogy miért kellett ezzel kezdeni a munkát? Mert a törvény az alakuló ülés kötelező napirendjévé teszi.

Titkos szavazással két körben választották meg a két alpolgármester is. Előbb főállású alpolgármester Reiner Roland (LMP), a 3. vk. önkormányzati képviselője, majd társadalmi megbízatású alpolgármester Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke lett. Eskütételük után az ő illetményüket és költségtérítésüket is megszavazták.

A bizottságok száma és összetétele nem szerepelt napirenden, mégsem mehettünk haza, mert az ellenzéki többség sürgősséggel hat tervezetet is napirendre vetetett, s megtárgyalásuk után mindegyiket el is fogadták. Döntöttek a Ferencvárosba tervezendő multifunkcionális csarnokról és az atlétikai stadionról, a Gubacsi-erdő természetvédelmi területté nyilvánításáról, a korrupció elleni átláthatóságról, a klímavédelemről és a rabszolgatörvényről. Ez utóbbi értelmében az önkormányzati cégeknél és alvállalkozóiknál az évi 400 túlóra (50 nap, azaz minden szombat) helyett csak százat (12 nap, havi egy szombat) lehessen dolgoztatni. Erről Csárdi Antal (LMP), a IX. kerület egyik országgyűlési képviselője törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentbe, melynek támogatására Kocsis Mátét (Fidesz), a IX. kerület másik parlamenti képviselőjét is meg akarja nyerni, de ő nem vett most részt az alakuló ülésen.

A Képviselőtestület a jövő héten rendkívüli ülésen vitatja meg a helyi parkolási helyzetet, s mint a polgármester-asszony elmondta, megkezdik a december 4-ei Ferencváros Napja méltó megünneplésének megszervezését is.

Szóljon hozzá!