ZETApress

hírportál

Városházi Karácsony

Karácsony a DíszterembenMegtartotta alakuló ülését az október 13-án megválasztott, új összetételű Fővárosi Közgyűlés. A testület megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester öt helyettesét, majd több, a választási kampányban nagy hangsúlyt kapott ügyben is állást foglalt.

A nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen a vendégek között megjelent Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Tóth Bertalan MSZP-elnök és Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök is. Az ülés elején 1 perces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Konrád György Kossuth-díjas íróra és Riz Levente (Fidesz-KDNP) volt XVII. kerületi polgármesterre. Az már korábban eldőlt, hogy a 23-én leírtakkal szemben nem Hoffmann Tamás volt XI., hanem Ughy Attila volt XVIII. kerületi polgármester kapta meg a Fidesz-KDNP listájáról Tarlós István át nem vett mandátumát.

Karácsony Gergely napirend előtt elmondott beszédében 10 olyan alapértéket sorolt fel, amelyekhez ? mint elmondta ? foggal-körömmel ragaszkodik majd az elkövetkező öt évben. Az ülés ezután többperces technikai szünettel folytatódott, mivel a szavazásról tudósító kijelzőkön rosszul szerepelt Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester lakosságarányos képviseleti mutatója. Karácsony Gergely a javítást követően közölte, belső vizsgálatot rendel el az ügyben, egyelőre azonban úgy tűnik, nem a hivatal munkatársai hibáztak.

Az új testület első döntésével több ponton módosította a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát. Az SZMSZ változtatásai között szerepel, hogy a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal is rendeletet terjeszthet a Közgyűlés elé, a fővárosi képviselők pedig legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak. A képviselők ezután főpolgármester-helyettessé választották Gy. Németh Erzsébetet (DK), Tüttő Katát (MSZP), Dorosz Dávidot (Párbeszéd), Kiss Ambrust és Kerpel-Fronius Gábort (Momentum).

A közgyűlés döntött arról is, hogy Karácsony Gergely havi fizetése ? a törvényi előírásoknak megfelelően ? egymillió 296 ezer forint, emellett 194 ezer forint költségtérítésre jogosult. A főpolgármester-helyettesek illetménye egymillió 166 ezer forint, ők 175 ezer forint költségtérítésre jogosultak. A főpolgármester és öt helyettese továbbá jogosult hivatali autóra és telefonra. Karácsony Gergely közölte, hogy Sárádi Kálmánné főjegyző nyugdíjba vonul, közszolgálati jogviszonya tegnap közös megegyezéssel megszűnt. November 11-én hétfővel Számadó Tamást nevezte ki Budapest főjegyzőjévé.

A Fővárosi Közgyűlés bizottsági tisztségviselőinek és tagjainak elosztásáról szóló napirendi pontban a Fidesz-KDNP több képviselője is kezdeményezte, hogy a városvezetés a képviselői mandátumok száma alapján, 60-40 százalék arányban ossza szét a bizottsági helyeket, valamint a fővárosi cégek felügyelőbizottsági helyeit. Pokorni Zoltán, a XII. kerület kormánypárti polgármestere úgy fogalmazott, a koalíció hatalmi marakodása érvényesül, ha nem ezen elv szerint történik a tisztségek szétosztása. ? Örülök, hogy ezek az elvek öt év kormányzás után ellenzékben ilyen fontosak lettek ? válaszolta erre Karácsony Gergely hozzátéve, szerinte méltányosan jártak el, az előző ciklusban alkalmazott arányokat követik, ezért arra kéri a Fidesz-KDNP-t, tegyék meg személyi jelöléseiket. Pokorni Zoltán ezután közölte, hogy igazságtalan felosztású bizottsági rendszerbe nem kívánnak tagokat delegálni.

A vitában Baranyi Krisztina ferencvárosi független polgármester kifogásolta, hogy nem kapott bizottsági helyet, ezért nem szavazza meg a javaslatot. Soproni Tamás, terézvárosi momentumos polgármester közölte, pártja kész a sajátjaiból egy helyet felajánlani Baranyi Krisztinának. A Közgyűlés valamennyi bizottságot annyi többségi taggal töltött fel, amennyi a törvényes működéshez szükséges. A főpolgármester jelezte, a Fidesz-KDNP később saját jelölteket nevezhet meg ezekre a posztokra.

Megszavazták, hogy Handl Tamás, a Készenléti Rendőrség alezredese váltja holnaptól Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) élén. A képviselők ezután elkötelezték magukat az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott Ez a minimum! nevű antikorrupciós minimumprogram megvalósítása mellett. Döntés született a XIII. kerületi Szent István-szobor munkálatainak felfüggesztéséről, felállították a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot és megtiltották a túlóratörvény alkalmazását a Fővárosi Önkormányzat cégeinél.

A Közgyűlés határozott arról is, nem támogatja, hogy a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a ma kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. Megállapították, hogy klíma-vészhelyzet áll fenn, és határozatban mondták ki, hogy szükségesnek látják az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését.

A képviselők javasolták még egy a reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását, emellett megindították a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését, és ehhez kapcsolódóan a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendeltek el. A testület duplájára emelte Tarlós István végkielégítését. Az előző fő-polgármestert 31-én csütörtökön Orbán Viktor országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki.

Szóljon hozzá!