ZETApress

hírportál

Megújult a bölcsőde

Teljes körűen megújult az Igazgyöngy Bölcsőde a XIII. kerületben ? tudtuk meg a mai átadóünnepségen. Dr. Tóth József polgármester elmondta: az egy évig tartó beruházásra az önkormányzat 1,15 milliárd forintot fordított. Az elmúlt öt esztendőben összesen több mint négymilliárd forintot költöttek bölcsődék modernizálására.

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon eredetileg 1981-ben épült; akkor 8 foglalkoztató egység volt benne, jelenleg 10 működik a 150 férőhelyes intézményben. A beruházás során elsődleges szempont volt a színvonalas működéshez szükséges komfortos terek kialakítása ? különös figyelemmel arra, hogy az épület külső megjelenése és belsőépítészeti arculata a gyerekek, illetve az egész közösség, szülők, ott dolgozók vizuális kultúráját formálja. A bölcsőde szeptemberben már kinyitott, de a Szobor-Faludi parki játszótér múlt keddi átadásához hasonlóan ezt sem akarták az október 13-ai választás kampányrendezvénnyé silányítani.

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon voltaképpen a tartószerkezettől épült újjá, a belső és a külső terek egyaránt korszerűsödtek. Az elhasználódott elektromos és épületgépészeti rendszereket energiatakarékos berendezésekkel váltották fel. A tervezők különös figyelemmel voltak a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztésére is. Ezt jól mutatja a közönségforgalmi bejáratoktól a foglalkoztató egységeken és a játszóudvaron is végigvezetett alapszínek (kék, zöld, citromsárga, narancssárga, piros) használata. A bejáratok akadálymentesek lettek. A dolgozók igényeinek megfelelően kialakítottak például tornatermet, vezetői és helyettesi szobát, lett egy nagyterem, átrendezték a konyhát, mosdót, fürdőt.

A játszóudvar teljes felületét felújították, a játszókert árnyékolására több nagyméretű lombos fát is ültettek ligetes formában. Az udvar öntött gumiburkolata védi a gyerekeket. Kialakítottak ott egy bicikliutat is, kihelyeztek 8 kültéri játszóeszközt, 10 támla nélküli padot, 3 játéktároló faházat. Párásító-zuhanyozó is került a játszókertbe. A növények öntözését az új automata öntözőrendszerrel lehet majd megoldani.

Dr. Tóth József polgármester az Igazgyöngy Bölcsőde délelőtti átadásán kiemelte azt is: a XIII. kerületben a korszerű egészségvédelmi és mozgásfejlesztő programokkal jelentősen javultak a kicsik körülményei. A kerületben elindított Sószoba-program az Igazgyöngy Bölcsőde fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

? Már szeptemberben itt kezdték a nevelési évet a gyermekek, azonban nem akartuk a választási kampányt az átadással terhelni. Fontos, hogy a megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre, melyben színvonalas szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat. Bölcsődei hálózatunk minden igényt ki tud elégíteni. A felújítás közben azbesztet találtak, így döntési pont elé került az önkormányzat, azonban végül a teljes azbesztmentesítés mellett döntöttünk ? emelte ki a polgármester.

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon eredetileg 1981-ben épült; akkor nyolc foglalkoztató egység volt benne. Forgó Rebeka, a bölcsőde 20 évvel ezelőtti kis lakója remek videót készített a múltról, mely idekattintva megnézhető. Jelenleg 10 foglalkoztató működik a 150 férőhelyes bölcsődében. A felújítására 1,15 milliárd forintot fordítottak, míg az elmúlt öt esztendőben összesen több mint négymilliárd forintot költöttek a XIII. kerület bölcsődéinek modernizálására.

Szóljon hozzá!