ZETApress

hírportál

Budapest hősei?

Hősök vagy áldozatokUngváry Krisztián: Hősök? ? A budapesti csata német katonai elitje című legújabb könyvét Závada Pál méltatta tegnap este a Bécsi kapu téri Magyar Országos Levéltárban, majd beszélgetett az alkotóval. Párbeszédük után a vendégek szórakoztatásáról a szerző borai mellett Vázsonyi János triója gondoskodott.

A magyar főváros 75 évvel ezelőtt kezdődött ostroma ma is a történelmi emlékezet kitüntetett színhelyének számít ? olyasfajta eseménynek, amely újra és újra ideológiai és politikai csatározások áldozatául esik. A korábban uralkodó, antifasiszta értelmezéssel szemben az utóbbi évtizedek szélsőjobboldali emlékezetkultúrája már ?hősökként? ünnepli a kitörésben részt vevő katonákat, miközben egyre kevesebb szó esik a történelmi tényekről és az esemény szereplőinek valóságos mozgatórúgóiról.

Ungváry Krisztián: Budapest ostroma című, számos hazai és nemzetközi kiadást megélt, páratlanul népszerű kötete után ezúttal a csatában részt vevő német katonai elitet vizsgálja: kollektív életrajz-gyűjteménye azokat a német katonákat veszi sorra, akik fontos vezető beosztásban vettek részt a fővárosi harcokban, vagy budapesti tartózkodásuk alatt komolyabb kitüntetésekben (Vaskereszt Lovagkeresztje. Német Aranykereszt) részesültek.

A történész az érintett személyek kapcsán részletesen szól pályájuk magyarországi vonatkozásairól, ezen belül is a főváros ostromában játszott szerepükről, a Budapesten nyomon követhető mozgásukról, a velük kapcsolatba hozható eseményekről, valamint a kitörési kísérletben való részvételükről.

A több évtizedes, aprólékos kutatómunka eredményeként megszülető 123 életrajz fókuszában hús-vér emberek állnak, akiknek bűneik, esendőségeik és erényeik csak együtt kezelhetők. A történeteikből kirajzolódó nagyszabású tabló egyaránt rámutat a német katonai életpályák különbségeire, a hőskultusz ellentmondásaira és a világháború borzalmaira ? olvasható a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent 352 oldalas kötet hátsó borítóján.

Ungváry Krisztián (1969-) történész fő érdeklődési területe a XX. század politikai és hadtörténete, illetve az emberek viszonya saját történelmükhöz. Számos nagy visszhangot kiváltott történeti munka szerzője. A Horthy-rendszer mérlege című akadémiai disszertációjáért elnyerte az MTA doktora címet.

Szóljon hozzá!