ZETApress

hírportál

Ünnepség a parkolóban

Karácsony GergelyMa este megnyílik a Városháza: Karácsony Gergely főpolgármester ünnepi beszédet mond a parkolóban, melyet a Károly körút felől tudunk megközelíteni. Az új Fővárosi Közgyűlés is hamarosan megalakul, bár addig még pár hetet várni kell!

A városatyák-anyák személye végre biztossá vált. Változás az október 14-én leírtakkal szemben, hogy Tarlós István volt főpolgármester nem veszi át mandátumát, s helyét a Fidesz-KDNP listáról Hoffmann Tamás volt újbudai polgármester foglalhatja el. A további bizonytalanságot az okozta, hogy az I. a IV. a VIII. és a IX. kerületekben a vesztesek megkérdőjelezték az eredményt, s a beadványaikat elutasító döntésre várni kellett.

Az alakuló ülésen választják meg a főpolgármester-helyetteseket is, számuk 3-4 lehet az Összefogás csapatából. A listáról pont ennyien: Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata és Havasi Gábor szerzett mandátumot, így erre ők a legesélyesebbek. A kabinetfőnök Balogh Samu lett, főjegyzőként Lamperth Mónikát emlegetik, sajtófőnökként Kálmán Olga neve merült fel. Igaz, több egykori médiaszemélyiség ? Gál József Zoltán (Népszava), Batiz András (RTL Klub) és Murányi András (Népszabadság) ? is tagja volt a kampánystábnak.

Nyitott városházát akar Karácsony, s ez a Demszky-érában is így volt. A testületi üléseket akkor a Váci utcai Újvárosházán tartották ? az ünnepi ülések azóta is ott vannak ?, Tarlós viszont 2010-es megválasztása után helyezte át a Városház utcába, az I. emeleti Díszterembe. Itt se zárt kapuk mögött üléseztek mindaddig, míg egy hajléktalanokkal foglalkozó döntéshozatalkor a becsődülő érintettek mintegy fél napra ellehetetlenítették a testület működését. Ezután készültek el a beléptetőkapuk, s vált zárttá a főváros háza, s azóta minden belépőt felírnak a rendészek a portán.

Karácsony a kampányban megígérte, hogy a Liget beépítését és a stadionépítéseket is leállítja, kérdés csak, hogy érdemes-e? A Népstadion elkészült, november 15-én pénteken este Uruguay ellen játsszuk a nyitómeccset, holnapután kezdődhet a jegyvásárlás. A másik Kispesten épül a tavaly lebontott Bozsik-stadion helyén, s a Bp. Honvéd a Hungária körúti MTK-pályán albérlő a 2020-as elkészülésig. Ezt is kár lenne leállítani, hiszen az épülő stadion mellett nemrég készült el a fiatalok futball akadémiája.

Ha Budapest nemet mond az észak-csepeli Atlétikai Centrum megépítésére, akkor a 2023-as vb-rendezés jogát is vissza kell adni, mivel azt Budapest nyerte el, más alkalmas helyszín viszont nincs a fővárosban. A 2022-es kézilabda Eb-re Magyarország közösen pályázott Szlovákiával, ha a tervezett ferencvárosi multinacionális csarnokra is nemet mond a főváros, akkor van lehetőség más helyszínt keresni. Ez a Borkai-vezette Győrben is lehet, mely egyrészt közelebb van Pozsonyhoz, másrészt meg a 2017-es EYOF-on az Audi Aréna is remek helyszínnek bizonyult.

A ligeti beruházásokban már kiásták a gödröket, elkezdték az új kulturális központok alapozást. Akkor most temessék be azokat? Az Erzsébet téren eljátszották már ezt a ’90-es években a Nemzeti Színház építésekekor, s az új színház átadása épp ezért késett egy évtizedet. Igaz így erre az 1. Orbán-kormány idején, 2002. március 15-én kerülhetett sor a ferencvárosi Duna parton.

Orbán bejelentette, hogy nem akar Karácsony ellenében beruházni, más kérdés, hogy mi lesz az így megmaradt pénzzel? Mivel ezek csak állami nagyberuházásokra mehetnek, így elköltésükről az Országgyűlés határoz, ahol a Fidesz-KDNP-nek van 2/3-a. Semmi sem kötelezi őket arra, hogy a főváros javára döntsenek, nyugodtan adhatják a megmaradt összeget vidéknek is. Az I. Orbán-kormány idején 1998-2002 között már volt erre példa: az oroszok a metró fejlesztését szerették volna anyagilag támogatni, de Orbán nem akarta Demszkynek adni mondván, vidéken nagyobb szükség van a támogatásra. Erre viszont az oroszok nem adtak pénzt, így akkor mindkét fejlesztés elmaradt.

Karácsony meg akarja kérdezni a fővárosiakat a kulcsfontosságú döntések előtt, csak még nem tudjuk, hogyan? Orbán rendszeresen küldözgette a leveleket Nemzeti Konzultáció címén, melyet az ellenzék felesleges pénzkidobásnak tartott, s a levelek zöme is a kukákban landolt. Hasonló levelek küldözgetésére Fővárosi Konzultáció címén sem lenne szerencsés, s ezt bizonyára ők is tudják!

Szóljon hozzá!