ZETApress

hírportál

Kampány Szentendrén

Ősszel a közlekedési balesetekben jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ilyenkor a járművezetők felelőssége: a járművük őszi-téli felkészítése, valamint a saját szemük épségének, a látásuk megfelelőségének biztosítása.

Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos: a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata. Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő jármű-vezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton vagy vezetéstechnikai pályákon.

A kampányban arra ösztönözzük a gépjármű-vezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A csatlakozott optikusoknál ingyenes látás-ellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek.

Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet az igazolás, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

Az akcióra való felhívás idén fokozottan épít a társadalmi felelősségvállalásra. A közlekedésbiztonság társadalmi ügy, társadalmi felelősség is. Csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte. A Látni és látszani 2019 ? egymásért országos közlekedésbiztonsági akció ennek szellemében került meghirdetésre. Legyen közös ügy az országos felelősségvállalás, a felelősség egymásért. A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

Az akcióban részt venni szándékozó szervizek társadalmi felelősségvállalási nyilatkozatot írnak alá és küldenek vissza a szervezőknek. Ennek alapján készül el a résztvevői adatbázis és kerülnek fel a szervizek az akció honlapjára, műhely-keresőjébe. A mai sajtótájékoztató idején a helyszínre érkező járművek műszaki állapotát (világító és jelzőberendezéseit, gumiabroncsait) a Szentendrei Rendőr-kapitányság és a Continental munkatársai szemrevételezéssel ellenőrizték és felhívták a járművezetők, valamint az utasok figyelmét az őszi-téli közlekedés veszélyeire. Ezzel egy időben a shop területén (Szentendre, Dózsa György/11-es út 17. km) lehetőséget adtak a vásárlóknak, hogy helyben (ingyenesen) ellenőriztessék látásukat egy optikus segítségével. Felszólaltak: Berzai Zsolt r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztály vezetője, az ORFK-OBB főtitkára; Kováts Botond, az OMV marketing menedzsere; Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője és Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekció elnöke.

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet tájékoztatást kérni. Egy célirányos honlapot is üzemeltetünk, amely folyamatos feltöltés alatt áll. Ezen megtalálhatók az egyes szervizek, optikusok, illetve egy szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket. A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására ? az év egyéb időszakaihoz képest ? az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

Idén két új résztvevővel bővül a kampány: az OMV és a Continental is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Continental a kampány során szeretné felhívni a figyelmet a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára és azok állapotára (évjárat, profilmélység, abroncsnyomás). Az együttműködésben való részvétellel az OMV a minél magabiztosabb jármű-vezetési szokások kialakításához kíván hozzájárulni. A vállalat ezért a december 15-éig tartó kampány ideje alatt minden megyében és a fővárosban hetente két alkalommal, 2-2 óra időtartamban biztosít helyet töltőállomásain a szakembereknek a segítségnyújtásra.

Az OMV emellett is növekvő figyelmet fordít a hazai közlekedésbiztonság színvonalának emelésére: a hetekben zárult a MaxxMotion kampányhoz kapcsolódó vezetéstechnikai tréning. A biztonságos autóvezetést támogató kiegészítő szolgáltatásira szintén kiemelt figyelmet fordít az OMV, mint például a szélvédő-mosás, autómosás, keréknyomás mérés lehetőségének a biztosítása. Emellett a sofőröknek is olyan környezetet biztosítanak a töltőállomás kávézóiban, ahol felfrissülhetnek útjuk során.

Szóljon hozzá!