ZETApress

hírportál

Mangalicák a tanüzemben

A piaci igényeknek megfelelő a gyakorlati oktatás a József-majori Tanüzemben. Délelőtt átadták a tanüzem felújított épületét és ezzel egy időben befejeződött a tanüzem átalakítása, modernizálása, mely alkalmas őshonos állatfajok, főleg szőke mangalica tartására, genetikai értékeinek megőrzésére.

A közel százmillió forintos beruházás a Szent István Egyetem által elnyert EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú Európai Uniós projekt keretében valósult meg ? tudatta Cseri-Gódor Kitti, a SZIE Médiaközpont kommunikációs munkatársa.

A Hatvan közelében található József-majori Tanüzem a Szent István Egyetem mezőgazdasági gyakorlati oktatásának egyik kiemelt helyszíne, mely korábban a tejtermelést és a tejelő szarvasmarha tartását mutatta be, üzemi méretét tekintve családi mintagazdaságként. Közel 80 db Holstein-fríz tehén és szaporulata alkotta a telep állatállományát. A gyakorlati képzőhely fejlesztése révén az Egyetem minőségi, piacképes képzést tud biztosítani a hallgatóinak azáltal, hogy élethű körülményeket teremt és többrétű szakmai tartalommal megtöltött gyakorlat lehetőségét nyújtja.

A Tanüzemben elsődlegesen a hosszabb időtartamú telepi munkavégzést és a családi gazdaságok élethű önfenntartó rendszerét kívánják modellezni, melyben helyet kapnak a hagyományos tartási gyakorlatok, a modern eszközök és technológiák, de az ősi magyar agrárkultúra hagyományainak átörökítését, megőrzését is szem előtt tartják. Az állatok takarmányozása részben a tanüzemi rendszer által helyben megtermelt tömegtakarmányokból történik, a sertések mély-almos kifutókkal rendelkező istállókban történő tartása mellett, így a diákok egyszerre szerezhetnek tapasztalatot a növénytermesztés és az állattenyésztés gazdaságon belül egy-időben felmerülő feladatairól, mechanizmusairól. A tartáson túl a tenyésztés teljes folyamata is végig kísérhető.

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával. Erre már voltak is korábbi együttműködések külső szolgáltató bevonásával, melynek eredményeképp bekerültek a mangalica termékek az egyetemi Jeles Finomságok ? a Szent István Egyetem által termelt élelmiszereket és alapanyagokat magába foglaló brand kínálatába. A szakmai tapasztalatok átadásán túl a fajták választásával a hungarikumok, azok hagyományainak megőrzése és továbbadása is kiemelt feladat.

A beruházás során a meglévő irodaépületet átalakították, egyik emeleti szárnyát diákszállónak alakították át, illetve betonoszlopos és dróthálós kerítéssel vették körbe a telepet. Felújították a telepi fúrt kutat és a hozzákapcsolódó víz- és csatornarendszert, valamint a fiaztató istálló elektromos hálózatát, emellett trágyatárolót építettek. Továbbá modernizálták és bővítették a meglévő kamerarendszert az istállókban és a telepen, oktatás és vagyonvédelem céljából.

A Szent István Egyetemen az Európai Unó támogatásával megvalósuló EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú, 891.536.543 forintértékű vissza nem térítendő támogatású projekt fő célja az agrár-felsőoktatásban való részvétel növelése, a lemorzsolódás csökkentése, külön hangsúlyt helyezve a hátrányos helyzetű, illetve a hátrányos helyzetű térségből származó hallgatók támogatására, esélyegyenlőségének biztosítására. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekttel a lehető legátfogóbban kívánja fejleszteni az Egyetem képzési rendszerét. A támogatás fedezi az intézmény összköltségeinek 100 százalékát. A projekt 2017. június elsején indult és várhatóan 2021. február 28-án fejeződik be. A projektről bővebb információt idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!