ZETApress

hírportál

Informatika vakoknak

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány ma délelőtt a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi Fehér Bot Napja alkalmából szervezett ünnepi rendezvényét. Fotónkon Szuhaj Mihály, az Infoalap kuratóriumi elnöke, Pauer Pál a NISZ Zrt. ágazati igazgatója, Herczeg Lajos, az Infoalap munkatársa és Velegi Dorka egyetemi hallgató.

A 19 éves alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengén-látó emberek számára. A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengén-látó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

A Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága által és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közreműködésével támogatott ország licenc programnak köszönhetően tavaly júliustól a vak és gyengén-látó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az őket oktató intézmények és foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText és a MAGic programok teljes-körű használatát lehetővé tevő licenceit. A program 2019-ben további egy évre meghosszabbításra került.

A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengén-látó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetőséget. Az elmúlt időszakban már több mint háromezer szoftverlicencet kaptak meg az igénylők, amelyekkel teljes-értékű változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerűbb segítő szoftvereket. A program különlegessége, hogy egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftverek licenceit. A sajtótájékoztatón Pauer Pál, a NISZ Zrt. ügyfélkapcsolati ágazati igazgatója elmondta, hogy a NISZ elkötelezett az informatikai akadálymentesítés megvalósítása iránt és fontosnak tartja, hogy a program aktív részese lehetett.

Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttműködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengén-látó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése is könnyebbé váljon. Az ország licenc adományozási programmal alapítványunk pályázott és bronz minősítést nyert az idén 16. alkalommal meghirdetett legrangosabb megmérettetés, a Nemzetközi Üzleti Díjak (The International Business Awards) versenyén, nonprofit kategóriában. A Stevie Awards-díjat holnap Bécsben adják át.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (INFOALAP) folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza azokat a látássérült emberek számára kifejlesztett szoftvereket és speciális hardver eszközöket, melyek megkönnyítik a vak és gyengén-látó emberek hétköznapjait.

Az alapítvány saját szoftvereket, illetve tananyagokat fejleszt, internetes akadálymentesítési tanácsadást nyújt, személyes, telefonos és e-mailes ügyfél-szolgálatot tart, valamint működteti a Lapról hangra közösségi kezdeményezést, melynek keretében látó önkéntesek olvasnak és töltenek fel nyomtatásban megjelenő újságcikkeket az oldalra.

Az ország licenc keretében elérhető szoftverek licenceit a weboldalukon található űrlap kitöltésével tudják igényelni az érintett magánszemélyek és az őket oktató vagy foglalkoztató jogi személyek. A szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról tölthetőek le. Az alapítvány látássérült és látó munkatársainak közös célja, hogy az informatika eszközeivel segítse a látássérült embereket a tanulásban és a munkavállalásban, előmozdítsa társadalmi integrációjukat.

Szóljon hozzá!