ZETApress

hírportál

Karácsony nyert Budapesten

Karácsonyi győzelemKarácsony Gergelyt, az ellenzéki összefogás jelöltjét 50,56%-kal választotta öt évre fő-polgármesterré a főváros, míg elődje csak 44,10%-ot kapott. A közgyűlésben is többsége lesz: a 23 kerületből 14-ben ellenzéki, hétben fideszes, kettőben meg független polgármestert választottak.

Az összefogás 14 polgármestere: I. Váradiné Naszályi Márta, II. Örsi Gergely, III. Kiss László, IV. Déri Tibor, VI. Soproni Tamás, VII. Niedermüller Péter, VIII. Pikó András, IX. Baranyi Krisztina, XI. dr. László Imre, XIII. Tóth József, XIV. Horváth Csaba, XV. Németh Angéla, XVIII. Szaniszló Sándor és XIX. Gajda Péter. Függetlenek: XX. Szabados Ákos és XXIII. Bese Ferenc. A Fidesz 7 polgármestere: V. Szentgyörgyvölgyi Péter, X. D. Kovács Róbert Antal, XII. Pokorni Zoltán, XVI. Kovács Péter, XVII. Horváth Tamás, XXI. Borbély Lénárt és XXII. Karsai Ferenc. A kompenzációs listáról hat fideszes: dr. Bagdy Gábor, Hassay Zsófia, dr. Láng Zsolt, dr. Sára Botond, Tarlós István és Wintermantel Zsolt, továbbá három összefogás: Gy. Németh Erzsébet, Havasi Gábor és Tüttő Kata képviselő jutott még be a 33 fős Fővárosi Közgyűlésbe.

Mind a 19 megyei közgyűlésben a Fidesz megőrizte a vezető szerepet, míg a megyei jogú városokban nagyjából fele-fele arányban lett kormánypárti és ellenzéki polgármester. Országos viszonylatban a szavazópolgárok kétharmada most is a Fideszt választotta, a főváros viszont a változásra szavazott. 1998 és 2002 között a Demszky-féle városvezetés nem volt a miniszterelnök szíve-csücske, s reméljük az elkövetkező években nem fogja most is büntetni Orbán Viktor a bűnös várost!

Szóljon hozzá!