ZETApress

hírportál

Összefogás a budai vendéglátásért

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető ? tudatta Németh Richárd.

A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan. Az a budai étterem, amely büszkén ajánlható Budának, Pestnek, az ország egészének, külföldi vendégeknek, gourmet hazalátogatóknak, családi eseményekre és a nagyszülőknek is?

Nos, az nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő. Kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák jellemzik: Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velős-csonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túrós-csusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászos-uborkakrém-levest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.

A projekt célkitűzése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget ? már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti ? visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban ? elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég. A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság ? és így tovább.

Tagok

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. Az első körös megbeszélésekre 2019 tavaszán került sor Budavári Dóra, majd Németh Richard bevonásával. A jövőben mindkét gasztro-kommunikációs tanácsadó aktív és operatív módon fogja segíteni a szerveződést céljai elérésében.

A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő). A Kés-Villa-Buda alapítótagjai: Jardinette, Budai Gesztenyés Nagyvendéglő, Mezzo Music Restaurant, Spíler Buda, Náncsi néni vendéglője, Földes Józsi vendéglője, Hadik, Schieszl Vendéglő és Borház, 1896. Émile, Kéhli, Pasarét Bisztró, Promontor Kertvendéglő.

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a HÚSLEVES és a velős-csont. A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok ? ezen kategóriák adják majd a témákat. A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, ne adj’ Isten a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni. Októberben tehát minden KVB-étteremben kiemelt helyen a HÚSLEVES!

Szóljon hozzá!