ZETApress

hírportál

Lakhatásért tüntettek

Megfizethető lakhatástA lakhatási válság a rendszer válsága! ? hallottuk a ferencvárosi Bakáts tér 10. előtti sajtótájékoztatón A Szabad Budapest Fórum és A Város Mindenkié csoport aktivistái, továbbá Baranyi Krisztina, a IX. kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltje. Felszólalásuk idején az aktivisták a követeléseiket tartalmazó molinókat helyeztek el az üresen álló épületre.

Mély társadalmi törésvonal húzódik a budapestiek között: azok a fiatalok, akiket nem támogatnak a szüleik, örökké csak bérlők maradnak, évente több száz gyerek nem születik meg, mert nincs hová, és több ezer ember él fedél nélkül közel négyezer üres önkormányzati lakás árnyékában. Egy teljes generáció nő fel úgy, hogy az emberhez méltó létezés alapjaiért is keményen kell dolgoznia.

És végső soron: miért? Azért, hogy a kontrollálatlan piaci folyamatokból gazdagodjon a nemzeti tőkés elit, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok kijátszásával pedig a politikusok kedves jó barátai. Nem beszélve a vagyonosabb országokból beáramló tömeges Airbnb-turizmusról, amely tovább súlyosbította a helyzetet az egyébként is szűk lakáspiacon, és számos lakóközösség életét keseríti meg nap mint nap. A lakhatási problémák egyre több embert érintenek, diákokat és a dolgozókat egyaránt, egyre többen élnek lakhatási szegénységben, hiszen egyre több embert nyomorít el a rendszer. A lakhatási kérdés kérdés nem önmagában létezik! A lakhatási válság a rendszer válsága. Azok húznak hasznot a túlárazott lakáspiacból, akiknek feladata a választók felhatalmazásával a közvagyon megvédése és annak ésszerű felhasználása lenne. Ennek kell véget vetni!

A jelenleg hatalmon lévők nem fogják megoldani ezt a válságot, hiszen ők a legfőbb haszonélvezői annak. A lakhatási mozgalmak már régóta mutatják az irányt: a helyi lakosoknak és az önkormányzatoknak kell kezükbe venni ezt a kérdést. Helyi szinten igenis van lehetőség a változásra és igazságosabb lakáspolitikára! Ezért kell támogatnunk a megfizethető lakhatás mellett elkötelezett, szolidáris önkormányzati jelölteket!

A Szabad Budapest Fórum aktivistái figyelemfelhívó akcióval követelik a lakhatási válság enyhítését. A Szabad Budapest egy értékalapú önkormányzati politikai platform, melynek célja a baloldali civil szervezetek, társadalmi mozgalmak céljainak képviselete az önkormányzati politikában, és ezen politikai szereplők segítése az előbbiek erőforrásaival.

Az aktivisták és a szombati akció célja, hogy felhívják a figyelmet arra a súlyos lakhatási válságra, amely az elmúlt években kialakult Budapesten. Ennek okai elsősorban a káros piaci folyamatok, mint a dzsentrifikáció, a tömeges Airbnb-turizmus és persze a önkormányzati ingatlanokkal való nem megfelelő gazdálkodás, korrupció ? ezek mind jól ismertek itt Ferencvárosban is. Egy olyan épületet választottak az akciónk helyszínéül, amely volt már kerületi, fővárosi most pedig SOTE-n keresztül újból állami tulajdonban, de az itt működő kórház bő 10 évvel ezelőtti bezárása óta üresen áll.

Felháborítónak tartják, hogy az állam, a főváros és számos önkormányzat ilyen felelőtlenül bánik az ingatlan tulajdonával: ahelyett, hogy a helyi lakosok számára létesítenének új bérlakásokat vagy közösségi tereket, a befektetők élveznek elsőbbséget. Ez mutat rá, hogy nemcsak a lakhatás van válságban, hanem az egész rendszer! ? hallottuk az egykori Schöpf-Mérei Kórház előtt.

Szóljon hozzá!