ZETApress

hírportál

Új E.ON CNG-kút Fehérváron

Menekülőút az emelkedő benzinárak elől. Új nyilvános töltőállomás került fel a gázüzemű autóval közlekedők térképére a székesfehérvári Gáz utcában ? tudatta Isaák Virág Leona, Avantgarde Public Relations Kft.

Az E.ON telephelyén létesített CNG-kút mostantól hétfőtől péntekig, reggel 6 és este 8 óra között várja az autóval, illetve kisteherautóval közlekedőket. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok. A fejlesztés akár már rövidtávon hozzájárulhat Székesfehérvár levegőminőségének javulásához.

Dr. Cser Palkovics-András, Székesfehérvár polgármestere és Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. hálózatokért felelős igazgatósági tagja nyitották meg a nagyközönség számára azt a töltőállomást, amely ezidáig az E.ON saját gépjárműflottájának költséghatékony üzemeltetését szolgálta. Az E.ON Gáz utca 2. alatti telephelyén működő kút nyilvánossá tétele jelentős lépés a város és a régió levegőminőségének javulása szempontjából, hiszen a CNG-gáz (sűrített földgáz) használata a hagyományos üzemanyagoknál jóval kisebb káros-anyagkibocsátással jár. Mindemellett olcsóbb is, mint a benzin és a gázolaj, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A székesfehérvári töltőállomáson ráadásul jelenleg az átlagos hazai piaci árnál kedvezőbben lehet hozzájutni a sűrített földgáz üzemanyaghoz.

Az E.ON CNG-kútján önkiszolgáló rendszerben tankolhatják járműveiket az autósok. A tankolást olyan, a hagyományos benzinkutaknál megszokott pisztolyhoz hasonló töltővel lehet elvégezni, amely rendkívül biztonságosan, mindössze néhány perc alatt pumpálja a gépkocsi tartályába a 190 bar nyomású sűrített földgázt. A bankkártyás fizetés is automata segítségével történik, ez szintén gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a folyamatot. A töltőállomás kapacitása akár napi 100 autó tankolását teszi lehetővé.

? Az E.ON-nál egyre inkább a decentralizált és éghajlatbarát energetikai ügyfél-megoldásokra összpontosítjuk figyelmünket és minden szakértelmünkkel a fenntartható és zöld energiavilág felé vezető úton haladunk. Ennek az útnak egyik fontos állomása, hogy a székesfehérvári telephelyünkön üzemelő CNG töltőállomásunkat mostantól a nagyközönség számára is elérhetővé tesszük. Saját gépjárműflottánkban nagy számú gázüzemű autót használunk, amelyekkel nagyon jók a tapasztalataink mind a fogyasztás és ezáltal a költséghatékonyság, mind a káros-anyagkibocsátás csökkentése terén ? mondta Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgáz-üzemű autók használata, mindössze 15 nyilvános töltőállomás üzemel az országban, Székesfehérváron és térségében ez az első ilyen létesítmény. A városban elérhető környezetkímélő közlekedési lehetőségek sora most a sűrített földgáz használatával bővült.

? Városunk kiemelt figyelmet fordít a klíma- és a környezetvédelemre, fejlesztéseink és a mindennapi működés során fontos számunkra a fenntarthatóság. Nagy öröm számomra, hogy mostantól a székesfehérváriak és környező településeken élők számára is megnyílt a lehetőség arra, hogy igénybe vegyék ezt a környezetbarát és kedvező árú szolgáltatást. Arra is büszke vagyok, hogy az egész régióban itt nálunk nyílhatott meg elsőként ez előremutató létesítmény. A mai kapunyitás szimbolikus jelentőségű is, hiszen az újdonságokra mindig nyitott Székesfehérvár most még szélesebbre tárta ajtaját egy fenntarthatóbb jövő felé ? nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A CNG-kutat személyautók, illetve 3 tonnánál könnyebb teherautók vehetik igénybe.

Szóljon hozzá!