ZETApress

hírportál

Új fényben Szigethalom

Az E.ON beruházásában kapott új közvilágítást a város. A városban élők magasabb komfortérzetét biztosító közvilágítási rendszert adtak át Szigethalmon. A település teljes egészében megújult közterületi lámpáival biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, míg az üzemeltetés gazdaságosabbá és környezetbaráttá vált az energiatakarékos világítótesteknek köszönhetően.

Fáki László, Szigethalom polgármestere és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja adták át a város teljes egészében megújult közvilágítási rendszerét. A beruházás során a hagyományos nátrium és kompakt fénycsöves lámpákat modern közterületi világítótestekre cserélték. A kivitelezés során 1406 korszerűtlen világítótestet szereltek le és további 787 eszközzel, 36%-kal bővítették a meglévő fénypontok számát. Így összességében közel 2200 darab LED világítótestet szereltek fel, melyek a Hungaro Lux által hazai gyártásban, magyar mérnöki munkával készültek.

A település igényeinek megfelelően a forgalmas időszakokban magasabb fényerővel világítanak a lámpák, míg a közlekedési csúcsidőn kívül csökkentett teljesítménnyel működnek. Az E.ON által megvalósított LED-es közvilágítás rendszer ugyanis dimmelt, tehát a technológia által biztosított 50%-os energiamegtakarításon túlmentően a lámpatestek fényáram-szabályozásával további költségcsökkentést tesz lehetővé.

? Minőségi közvilágítást szerettünk volna biztosítani a városban élők számára. A kivitelezés befejezése után azt tapasztaltuk, hogy sokkal jobb lett a fényerő, mint eddig volt. Nem csak az utakat világítják meg a lámpák, hanem a kertkapukat és az előkerteket is. A fejlesztés befejeztével nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a lakosságtól. A közterületek megvilágítása javult, egyenletes lett, a fényszennyezés pedig jelentősen csökkent ? hangsúlyozta Fáki László, Szigethalom polgármestere.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-oVXWP1mWxI&feature=youtu.be[/youtube]

A település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás 15 éves üzemeltetésére. Az önkormányzat az E.ON által finanszírozott, kulcsrakész közvilágítást kapott a beruházás keretében. A projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 160 millió forint.

? Amikor ma közvilágításról gondolkodunk, akkor a településen élők napi komfortérzetét, kényelmét szolgáló megoldásokat keresünk. Az energiatakarékosság követelménye ma már csak az alap. A minőségi közvilágítás nagyobb biztonságérzetet ad a közlekedésben és a hétköznapokban, a modern fényforrások jobb szín-visszaadása kényelmesebb a szemnek, a csökkenő fényszennyezés pedig egészségügyi, közlekedésbiztonsági és ökológiai szempontból is előnyös ? hangsúlyozta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Szóljon hozzá!