ZETApress

hírportál

Zöld-szemlélet a turizmusban

Megjelent az igény a valóban fenntartható kikapcsolódásra. Gyorsan kell reagálniuk a vállalkozásoknak, mert egyre tudatosabban keresik azokat a turisztikai szolgáltatókat az utazók, ahol a kikapcsolódás során kevésbé terhelik a környezetet.

Viszont szemléletformálásra van szükség, hiszen nem csak a hulladékkezelés és az energiaellátásból áll a fenntartható működés, hanem például a munkatársak képzése, a marketing tevékenység is befolyásolja ezt! ? tudtuk meg a minapi sajtbejáráson a Somogy megyei Katica Tanyán.

A Dél-dunántúli Ökoturisztikai Klaszter tagjai ezt a törekvést támogatva dolgoztak ki egy olyan auditot, amely segíti a fejlődést, könnyen átláthatóvá teszi, hogy mely területeken kell még az adott szolgáltatónak lépést tenni, hogy felelősségteljesen működjön. ? Már 30 szolgáltatót sikerült auditálnunk, köztük éttermeket, szálláshelyeket és rendezvényeket ? mondta dr. Gonda Tibor, a klaszter titkára, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézet adjunktusa. ? Ez egy nagyon jó kiindulási alap lehet, egy teljes képet adhat a jelenlegi működésről és rámutat, hogy milyen fejlesztéseket érdemes még megtenni ? tette hozzá a szakember.

Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezetője szerint a vállalatoknál a fenntarthatóbb működésre van igény, terjed ez a szemléletmód és a vállalatok keresik a lehetőségeket. A KÖVET törekszik rá, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság ne csak egy marketing szempont legyen, hanem egy általános gondolkodásmód. Tapasztalatuk szerint a fő motiváció a változtatásra jellemzően a vezetéstől jövő elkötelezettség a fenntarthatóság felé. Hosszú távú befektetés a felelősségteljes működés, amely valódi elköteleződést igényel a vállalatoktól. Ennek egy példája a Katica Tanya, ahol az élményeken felül a gyakorlatban is megtapasztalható hogyan működik egy olyan vállalkozás, ahol valamennyi üzleti döntés során a fenntarthatósági szempontok élveznek prioritást.

? Számunkra a környezetünkkel való harmóniában élés a legfontosabb fejlesztési alapelv. Ez olyannyira fontos, hogy egy fejlesztésünk hiába profitábilis, de ha maradandó környezeti hatásai lennének, akkor azt nem valósítjuk meg ? mondta Handó János, a patcai tanya tulajdonosa. A 13 hektáros élménypark mottója, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön és ez a szemlélet vezérli őket a működés során a megújuló energia ellátástól, a vízhasználatig, a konyha működésén és az attrakciók környezeti hatásain át valamennyi tevékenység során.

A Katica Tanya esetében a családok szemléletformálása is a cél, hogy a hozzájuk látogatók átgondolják, hogy egyénként hogyan tudnak hozzájárulni a környezet megóvásához és azt hogyan tudják a mindennapokban megvalósítani. ? Természetesen folyamatosan tanulunk, fejlődünk, rengeteg fejlesztést a vendégek visszajelzései alapján vittünk véghez ? tette hozzá az élményközpont vezetője. Például egy bolíviai vendég mutatott rá, hogy ivóvízzel öblítik a vécét és ez milyen felesleges. Ekkor elkezdték körbejárni a lehetőségeket, saját kutat fúrtak, esővíz gyűjtőt építettek, a meglévő vízhálózat mellé még egy új csőrendszert alakítottak ki, így mára azokon a helyeken, ahol nem emberi fogyasztásra használják a vizet, ott ebből a kútból vagy az esővíz tározóból származó víz folyik. De ez a szemlélet megjelenik az attrakciók fejlesztése során is, ezért váratott magára az elektromos gokart pálya létesítése is, mert olyan megoldást kerestek, ami valóban nem terheli a környezetet.

A Katica Tanya teljes elektromos áram és hő igényét ? azaz fűtés és használati meleg víz ? megújuló forrásból állítja elő köszönhetően a napelem parkjainak, a nap kollektoroknak és a biomassza alapú kazánjainak. Gázt egyáltalán nem használnak. A látogatók pedig fizethetnek hulladékkal is, a jegyük 10%-át fedezhetik papír, aludoboz vagy PET palack átadásával. A lehetőség adott, a turisztikai szolgáltatóknak lehetőségük van felmérni, hogy jelenlegi tevékenységük mennyire környezettudatos, az ebben járatos egyesületek szívesen segítenek egy fejlesztési tervet összerakni, a technológia is az Ő oldalukon áll, hiszen a fejlesztések többsége már elvégezhető. A kérdés, hogy képesek-e valóban elköteleződni a fenntartható működés mellett.

A Katica Tanyáról

2003-ban alapította egy házaspár Handó János és Eszter, akik az alapítás óta egy célt tartanak szem előtt, hogy fenntartható szórakoztatást nyújtsanak a Patcára látogatóknak. A 13 hektáros élményközpont 100%-ban megújuló energiával működik, azaz csak olyan attrakciókkal találkozhatnak a vendégek, amelyek nem fogyasztanak energiát vagy saját maguk állítják elő azt. Emelett egyedülálló módon a látogatók kifizethetik a belépőjük árának egy részét hulladékkal is, így ösztönözve őket a szelektív hulladékgyűjtésre. Jelenleg több mint száz attrakciót vehetnek igénybe a látogatók egy belépő áráért, miközben az ökológiai lábnyomuk is kisebb mintha otthon maradtak volna. A Katica Tanya számára a környezetünkkel való harmóniában élés a legfontosabb fejlesztési alapelv.

Az elektromos gokartpálya

410 m-es modern gokartpálya nyílt a Katica Tanya Élményközpontban, amely elektromos gokartokat használ. 16 együléses és 6 kétüléses gokart várja a sebesség és a versenyzés szerelmeseit. Az elektromos gokartoknak több előnye is van a hagyományos benzines gokartokhoz képest: A legfontosabb, hogy környezetbarátok, azaz nincs káros-anyag kibocsátásuk, szinte teljesen zajtalanok, sokkal jobban gyorsulnak, mint a hagyományosak és tudnak tolatni is, ami forgalmi szempontból előnyös. A gokartokat 10 év feletti kortól lehet használni. Az ülések és a pedálok a testmagasság függvényében állíthatóak, sőt az ülésekbe helyezhető betétekkel tovább növelhető a kényelem. A kétüléses gokartok a családbarát jelleget hivatottak képviselni, azaz apa és anya is tud a kisebb gyermekkel vezetni.

A biztonság az első szempont bármilyen fejlesztést is hajtunk végre a Katica Tanyán. A kimondottan erre a célra épített gokartok erősített alvázzal és speciális védelemmel készültek. Minősített bukósisakok mellett a gyermekeknek nyak és bordavédőt is biztosítunk a maximális biztonság érdekében. A pálya körül rugalmas védőkorlátrendszert építettünk, azaz, ha valaki még nem profi, a védőkorlát megóvja. Egy néhány perces videóban be is mutatjuk a biztonsági szabályokat és a vezetési trükköket.

Egyszerre maximum 11 gokart lehet a pályán így az előzések is könnyen megtehetőek. A pálya meglehetősen sportos, kisebb emelkedők és lejtők teszik változatossá. Valójában 3 különböző pálya alakítható ki, amit időközönként átalakítunk, így összesen 3 pálya lehetőség van egy pályában. A köridőket természetesen mérik, azaz minden résztvevő a verseny után láthatja az eredményeit, amit e-mailben is elküldenek. Ha letöltik a mobilapplikációnkat akkor folyamatosan tudják nézni az új eredményeket. A gokartok sebessége távolról is állítható, így a közönség igényei szerint lehet a sebességet, akár egyes gokartonként is szabályozni.

Szóljon hozzá!