ZETApress

hírportál

Természettudomány az ELTE-n

Ma van a Tudományok Fővárosa, ahol a látogatók megismerkedhetnek a legújabb technológiai vívmányokkal, beszélgethetnek robotokkal, megszelídíthetik a drónokat, megtapasztalhatják az AR- és VR-élményt, virtuális sétát tehetnek egy atomerőműben.

A résztvevők találkozhatnak a magyar tudományos élet nagyágyúival, megannyi tudást szívhatnak magukba és érdekes előadásokat hallgathatnak a világ működéséről. ? A STEM tudományterületekhez kapcsolódó programok támogatása egy olyan küldetés, amelyet nagyon komolyan veszünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál ? mondta dr. Palkovics László miniszter, a rendezvény fővédnöke. ? A Tudományok Fővárosa ennek a küldetésnek egy fontos fóruma, ami segít abban, hogy minél több fiatalt orientáljunk a STEM tanulmányok és szakmák irányába, hiszen ők a jövőnk valódi tartalékai, az ő innovációs szemléletük és képességük határozza meg a későbbiekben hazáink versenyképességét.

Az ingyenes rendezvény házigazdája idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusa. Az ELTE is számos érdekességgel készült, az egyetem standján a többi között vulkánkitörés szimulációval, a környezetét folyamatosan érzékelő és a változásoknak megfelelően haladó LEGO-vonattal, valamint az augusztus 20-i tűzijáték csodaszarvasát megalkotó csapat drónraj-bemutatójával is találkozhatnak az érdeklődők.

? Az interaktív kiállítással párhuzamosan ismeretterjesztő előadások hallgatására is van lehetőség, melynek gerincét idén az Apolló-program 50. évfordulója adja, kiegészítve további csillagászati és űrkutatási témákkal ? mondta el Bartók Marcell, az esemény főszervezője. ? A látogatók érdekességeket tudhatnak meg a fontos történelmi eseményről, a kicsik pedig egy űrhajós pontgyűjtő-füzet kíséretében járhatják végig a rendezvényt, az útjuk végén pedig ajándékokat kaphatnak.

Az esemény főtámogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, kiemelt támogatói pedig a National Instruments és a Richter Gedeon. A rendezvény szervezője a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség. Íme néhány érdekesség a kínálatból:

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. / Atomenergetikai Múzeum

A Tudományok Fővárosának főtámogatója az Atomenergetikai Múzeum és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Standjuknál interaktív eszközökkel ismerheted meg az atomenergia világát. Tegyél VR-szemüveg segítségével virtuális sétát az erőműben, tekintsd meg a múzeum tárgyait 3D-ben AR-technológiával, nézd meg, hogy néz ki egy hőálló ruha, ülj be egy sugár-árnyékolt járműbe, próbáld ki, milyen nehéz a puttonyfecskendő és milyen nehéz a tűzoltótömlővel bánni és csodáld meg a látványos szabadesés kísérletet, melyet 40 méter magasból végeznek.

National Instruments

Vizsgáld meg standjuknál a körülötted lévő világot az NI myDAQ hordozható laboratórium segítségével és csodáld meg a robot modelleket, akik 201 7-ben debütáltak az ELLE Fashion Show-n!

Richter Gedeon

Pillants bele a Richter Gedeon standjánál a gyógyszerkutatás világába, ismerd meg a molekulák titkát! Játssz, tanulj és nyerj! Ha érdekel a kutatói élet. kérdezd a Richter szakértőit!

Utazó Planetárium

Az Utazó Planetáriumba belépve 360 fokos látványos planetáriumi műsorok segítségével ismerhetik meg a nézők a csillagászat alapjait. Naprendszerünk bolygóit és az Univerzum érdekességeit. Elutazunk a Holdra, közelről tanulmányozzuk a Napot, vizsgáljuk, hogyan jutunk el a Marsra, milyenek a modern távcsövek és megnézhetjük a szemünk működését is a Látás című műsorban.

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Vizsgáld meg s Svábhegyi Csillagvizsgáló standjánál a Napot, keress napfoltokat és napkitöréseket biztonságosan a H-alfa naptávcsővel, vizsgálj valódi meteoritokat mikroszkóppal és mérd meg az univerzális mérleggel, mennyit nyomnál a Marson!

Muzix Group

A Muzix Group Kft oktatási és szolgáltató humanoid robotokkal foglalkozó vállalkozás. Választékában megtalálhatók a blokk alapon, vagy PC-vel 3D-ben programozható eszközök és a mesterséges intelligenciával rendelkező, kereskedelemben is felhasználható robotok is. Standjuknál igazi különlegességeket találsz, sőt a humanoid robotok interaktív bemutatóját is megnézheted majd!

Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Kör

A Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Körével látványos fizika kísérleteket mutatunk be interaktív módon a nagyközönségnek. Lehet játszani a standunknál a nem-newtoni folyadékkal és akár a tűzzel is.

Puli Space Technologies

Az űripar fejlődéséből hasít ki egy szeletet a Puli Space Technologies. Standjuknál megnézheted, hogy működik a Puli holdjáró, rover masszázsban részesülhetsz, a nagy méretű Moonbots hold-terepasztalon pedig feladatokat hajthatsz végre egy kis LEGO-robottal.

Dronjatek.hu

A drón-simogatókban az érdeklődők biztonságos körülmények között gyakorolhatják a drónok irányítását, a szabadtéri bemutatórepülések és drónversenyek videó szemüveggel követhetők. Lesz még Freestyle drónbemutató, drón szimulátor, kipróbálható drónok, versenydrónok épített pályán.

KUKA Robotics

A közönség megismerheti KUKA LBR iiwa kollaboratív robotunk művészi oldalát. A KUKA budapesti R&D központjának fejlesztői megtanították a robotot portrét rajzolni. Az LBR iiwa robot portrékkal fog kedveskedni az érdeklődőknek.

Futura

FUTURA KALAND DOBOZ ? a Szigetköz házhoz jön! A 40 méternyi kacskaringós szűk járat egy pici dobozba préselve egy különleges utánfutón. Mit lehet benne csinálni? A szűk folyosók hálózatán keresztül kígyózni, tekeregni, mászni, átverekedni magad minden akadályon, hogy eljuss a kijáratig.

Szóljon hozzá!