ZETApress

hírportál

Konzervek a rászorulóknak

790 ezer konzervvel a rászorulókért: a feleslegként megmaradt tartós élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatta el a hátrányos helyzetű családoknak. Ezzel nemcsak ételt tett az asztalukra, de egy időben 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentette meg a Földet ? tudatta Sczígel Andrea külső kapcsolatok igazgató.

A példaértékű együttműködés megosztásával az Egyesület az élelmiszergyártók és kereskedők élelmiszermentésben vállalt szerepének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A világban és egyúttal Magyarországon is rengeteg élelmiszerfelesleg képződik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és a szervezett élelmiszermentés segítségével mérsékelje a nélkülözők számát Magyarországon. Az Egyesület elsődlegesen a gyártóknál és a kereskedőknél keletkező élelmiszer-feleslegre koncentrál.

Annak érdekében, hogy ne keletkezzen ilyen jelentős mennyiségű felesleg, fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. A feleslegek keletkezése azonban egyelőre így is elkerülhetetlen. Kiemelten fontos az élelmiszergyártók szerepvállalása is az élelmiszermentés folyamatában. A Bonduelle Central Europe Kft. 2006-ban, az elsők között csatlakozott Magyarországon az élelmiszermentéshez, azóta is példaértékűen, havi rendszerességgel szállítja be feleslegeit.

A környezetterhelés csökkentése

Az együttműködés keretében csak a tavalyi évben mintegy 221 tonna, 790 ezer konzerv került a rászorulókhoz 246 millió forintértékben. Ez a típusú élelmiszer, amely a nélkülözők számára elérhetetlen lenne, a magját képezi az Élelmiszerbank által osztott csomagoknak, hiszen a Bonduelle-nek köszönhetően kiszámíthatóan rendelkezésre áll. Az élelmiszeripari gyártó és az Élelmiszerbank Egyesület együttműködése környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen az átadott 221 tonna élelmiszer megmentésével 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentesül a Föld. Ennyi CO2 gázt 11.050 újonnan ültetett fa tudna csak semlegesíteni. 2019 első félévében 160 tonna megmentett élelmiszernél tart az együttműködés, amelyet több, mint 134 ezer rászorulóhoz juttat el a Magyar Élelmiszerbank. Idén a Bonduelle Kft. az élelmiszermentést anyagi forrásokkal is segíti, felismerve az élelmiszermentés jelentős költségeit.

? A tavalyi évben közel 800 ezer zöldségkonzervvel járultunk hozzá a Magyar Élelmiszerbank Egyesületének munkájához. Idén szeretnénk magasabb szintre emelni az együttműködést, hogy még hatékonyabban segítsük a fenntartható, környezettudatos élelmiszer-fogyasztást, és mi is hozzájáruljunk az élelmiszerhulladék-csökkentéshez ? nyilatkozta Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója.

Szóljon hozzá!