ZETApress

hírportál

Menetszél a hátrányosokért

A Menetszél Egyesület 2018-ban hátrányos helyzetű gyerekek felkarolására jött létre. A fiatal önkéntesek ingyenesen hozzáférhető korrepetálásokkal segítenek a diákoknak az iskolai tananyag megértésében, valamint felkészítik őket az élet fontosabb kihívásaira és a továbbtanulásra ? tudatta Salamon Márk.

Az Egyesület az oktatásra fókuszál: a gyerekprogramok és korrepetálások célja a nélkülöző, általános iskolás korú gyermekek tanítása és készségfejlesztése. Az előző félévben közel 70 önkéntesük korrepetált hetente 80 nehéz helyzetben lévő gyermeket. A programokban résztvevő minden második diák javított legalább egy jegyet a korrepetált tantárgyakból, a bukásokat pedig sikerült 10 százalék alá szorítani. A tanítványok közel fele az angol nyelv tanulásához is kap segítséget, így a korrepetálásnak köszönhetően alapfokú idegennyelv-tudás birtokába juthatnak, és a jövőben bátrabban használhatják a kommunikáció során az angol nyelvet.

Az Egyesület alaptézise, hogy nem kell különlegesnek lenni ahhoz, hogy valakinek jó élete legyen. Az élet nagy döntéseit mindenki maga hozza meg, a Menetszél Egyesület pedig hozzásegíti a gyerekeket, hogy eljuthassanak ezekhez a mérföldkövekhez. Az oktatás mellett a program fontos része a mentorálás is: mivel egy fiatal önkéntes féléven át ugyanazt a diákot korrepetálja minden héten, így a gyerekek megoszthatják nehézségeiket a fiatalokkal. A korrepetáló programok a 2019/2020-as tanévben is folytatódnak: az egyesület honlapján várja az önkéntesek jelentkezését.

Programjaik

Netkorrep: Nem kell mindent tudni matekból egy eredményes érettségihez, és angolból sem a tintahal szó lefordítása visz előrébb. A Menetszélben csak azt tanítják, amire a gyermeknek valóban szüksége lesz. A Netkorrep nevű innovatív kezdeményezésük 2019 februárjában indult el azzal a céllal, hogy áthidalják a földrajzi távolságokat. A távoktatásnak köszönhetően online is elérhetővé vált a korrepetálás, s ezáltal a hátrányos helyzetű vidéki diákok is részesülhetnek a matematika és az angol tantárgyak oktatásában ? a külföldön élő vagy tanuló magyar fiatalok pedig lehetőséget kapnak, hogy önkéntesként segítsenek.

Budapesti korrepetálás: Sok a gyerek és kevés a tanár, pedig mindenkinek jár a figyelem. Egy kis plusz segítséggel megelőzhető a lemaradás. Az önkéntesek türelmesen elmagyarázzák a tananyagot: lesz rá idő, nem kell, hogy elsőre menjen. Már három józsefvárosi iskolában döntöttek úgy, hogy együttműködnek a Menetszél Egyesülettel: az önkéntesek heti rendszerességgel segítenek a gyerekeknek a tanulásban.

Ócsai korrepetálás: Az Egyesületet alapító fiatalok az Ócsai szociális lakóparkban láttak munkához 6 éve; a közös tanulások és kirándulások innen indultak, s azóta is visszajárnak tanítani és közösséget formálni.

Szóljon hozzá!