ZETApress

hírportál

Uszodaavatás keserédes előzményekkel

Az uszodaavató tervezett időpontjaKilenc helyett negyven hónap alatt készült el a balassagyarmati Révész László Tanuszoda ? írtuk meg szeptember 9-én hétfőn délután. A csúszás okaival nem foglalkoztunk, laptársunk viszont részletesen beszámolt az előzményekről.

Minden öröm mellett, hogy Balassagyarmat immár használhatja első fedett uszodáját, nem hagyható említés nélkül az építkezés csúszása. Annak rövidített történetét talán az utókor számára is érdemes felidézni, kétséges, rendelkezésre áll-e erre majd más információ ? írta Nagy László, a balassagyarmat.eu portál főszerkesztője. Az eseménytörténethez két forráshoz nyúltunk, az önkormányzat által kiadott és honlapunkon is közzétett Balassagyarmat Önkormányzatának fontosabb fejlesztései 2018-2020 című anyaghoz és Hegedűs Henrik újságíró blogjához, amelyben 2018 végéig feldolgozta az uszodatörténetet ? folytatódik a beszámoló.

Tehát, a 2014 elején született kormányhatározatban a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként, más települések mellett, Balassagyarmat is szerepelt a tanuszoda építési programban. A tervezés kezdetben sátorponyvás kivitelezésben, jelentős önkormányzati önrésszel valósult volna meg, ám az önkormányzatok, így Balassagyarmat hathatós lobbizása eredményeként is, végül a Makovecz-iskola tervei alapján a legkorszerűbb technológiájú és szerkezetű uszodaterv készült el 2015 nyarára.

Itt fontos megjegyezni, hogy a várost az építkezés elhúzódása miatt kevés kritika érheti, feladatukat csak a terület és a csatlakozó infrastrukturális hálózat biztosítása jelentette. A területkijelölés azonban eleve kritikát váltott ki, különösen, amikor az alapokat meg kellett erősíteni. Sokan vitatták szerencsés volt-e az Ipoly holt ágára, az állítólagosan eleve vizenyős (homokos?) területre uszodát építeni. Tény, hogy a sportra szolgáló épületek, pályák mind az Ipoly-parti területre koncentrálódnak, ilyen szempontból logikus volt a helykijelölési szándék. Ráadásul a beruházó az állam volt, ha statikailag nem találta volna alkalmasnak a területet, lett volna módja azt elutasítani, függetlenül a városi kívánságoktól.

2016. május 18-án Fónagy János államtitkár jelenlétében lerakták az alapkövet, majd az építkezés nyáron elindult, ám azt több technikai nehézség (valójában a statikai tervek módosítása ? ekkor merülhetett fel a végül 360 vasmagos betoncölöp lehelyezése az alap megerősítésre ?, új dokumentációk jóváhagyatása és a minisztérium által vitatott, vállalkozói pótmunkaigény hátráltatta.

2017 őszén a Magyar Nemzeti Sportközpontok sajtószolgálata közölte a megyei napilappal, a műszaki átadás még 2017. IV. negyedévében megtörténik, ezt követően indul a használatbavételi engedélyezési eljárás, majd a terheléses próbaüzem, a nagyközönség számára pedig a létesítményt várhatóan 2018 tavaszán adhatják át. Ez, mint tudjuk, nem valósult meg, így 2018 januárjában Balla Mihály országgyűlési képviselő, bejárva az építkezést közölte: bár a munka határozottan felgyorsult, korántsem halad olyan mértékben, ahogyan kellene. Az építtető jelenleg a gépészeti kivitelezőre vár? hiába az igyekezet és a jó szándék, további hónapokkal tolódhat el a tényleges átadás.

A 2018. április 8-i választásokat követően megtörtént a fejlesztési minisztérium átszervezése. A beruházás iratanyaga, így maga az építkezés lebonyolítása, felügyelete átkerült a dr. Szabó Tünde-vezette EMMI sport-államtitkársághoz, így újfent a Nemzeti Sportközpontokhoz.

2018 nyarára a helyzet tovább fokozódott, maga Barna János, a megyei közgyűlés alelnöke állította Facebook-oldalán (hol máshol?), hogy a kivitelező cég csődbe ment. Azt, hogy ez melyik cég lehetett, szinte jelentőség nélküli, mindenesetre az aktuális kivitelező a többletköltség igényét sikeresen érvényesíthette, hiszen a hivatkozott városi anyag szerint a többletköltségeket 2018 szeptemberében jóváhagyta a kormány. Így, az eredetileg 2017. februárra vállalt kivitelezési véghatáridő végül 2019 nyarára tolódott, a beruházás végösszegeként pedig 408 millió forint vált ismertté. Idén nyárvégére az épület műszaki átadás-átvétele sikeresen lezajlott, ahogyan a használatba vételi eljárás és a terheléses próbaüzem is, végül szeptember 9-én délelőtt a Révész László Tanuszoda hivatalos avatása megtörtént.

Zárásul az üzemeltetés kérdésére is ki kell térnünk. Annak költségeit (állítólagosan) egy átmeneti ideig az állam fogja állni (pontos részletek nem ismertek), azt követően az Önkormányzat feladatkörét képezi a teljes üzemeltetés. Így a 2019. október 13-án megválasztandó új városvezetésnek kell erre forrást biztosítani, ha csak időközben nem módosul mindez. Nem először az uszoda történetében ? fejeződik be Nagy László írása.

Szóljon hozzá!