ZETApress

hírportál

Szoba sokszorozás szakszerűen

Az élethelyzet megváltozásával, például a család bővülésével új terekre lehet szükségünk. A mai ingatlanárak mellett a nagyobb lakásba, házba költözés sokaknál nem megoldható ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás válaszfalak beépítése lehet, amit akár saját magunk is elvégezhetünk. Azonban az új közfalak szigetelése a zajok terjedésének megakadályozása, az ideális hőmérséklet megőrzése, valamint a tűzvédelem miatt is fontos!

A lakáson belüli térelrendezés módosításának legegyszerűbb és legkevesebb hulladékkal járó módja a gipszkarton (válasz)falak beépítése. Ezzel a családi otthon az aktuális élethelyzethez rugalmasan alkalmazkodik, gyermek születéskor például könnyen kialakítható egy új tér, gyerekszoba hozható létre. Ha pedig nagyobbak lettek a gyerekek, gipszkarton falak segítségével mindegyik privát szférához juthat.

A gipszkarton szárazon beépíthető, nem lesz felfordulás, téglatörmelék. Kis súlya miatt tetőtérbe is ideális, mert nem terhelni a födémet és mivel száradási idővel sem kell számolni, akár egy nap alatt kialakítható az új tér. A profilok felszerelése után azonnal rögzíthetőek a gipszkarton lapok, közéjük pedig jöhet a kőzetgyapot hő- és hangszigetelő lemez. Ezután már csak a hézagolás következik, aminek száradása után kezdhet festeni, vagy tapétázni.

Miért fontos a válaszfalak szigetelése?

A válaszfalak szigetelése elsősorban a beltéri zajok mérséklése, a szomszédos helyiségekbe történő átjutásának megakadályozása miatt fontos. A hang- és hőszigetelési képesség az alkalmazott kőzetgyapot testsűrűség és a vastagság növelésével, valamint igény esetén 2×2 réteg gipszkarton alkalmazásával javítható. Az emberi beszéd hangereje pedig nagyjából 50 dB, a ROCKWOOL Airrock XD hangszigetelő kőzetgyapot pedig ? egy legalább 75-100 mm-es gipszkarton profil rendszerben ? 45-50 dB hanggátlást biztosít. Ez azt jelenti, hogy akár egy vendéglő morajlását is képes megszűrni.

A hang és hőszigetelés mellett ezen termékek használatával otthonunk biztonságáért is aktívan teszünk, ugyanis egy esetleges tűz kialakulásakor, a kőzetgyapot 1000 °C feletti olvadáspontja miatt képes gátolni a tűzterjedést így kisebb lesz a kár a lakásban. Emiatt is a villanyvezetékeket is érdemes a szigetelőanyagba ágyazni, ami így nemcsak az elektromos zajokat nyeli el, de egy zárlat esetén képes megakadályozni a lakástüzet is.

A ROCKWOOL Airrock XD például teljes keresztmetszetében víztaszító, így a vízvezetéket is a szigetelőanyagba illesztve ajánlatos futtatni, amivel csillapíthatjuk a csobogó vízhangokat és a penészesedést is megelőzhetjük, mivel a kőzetgyapot páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező.

Szakszerű kivitelezés, akár házilag

A gipszkarton válaszfalak kialakításához fa és fémprofil váz szükséges, az utóbbi népszerűbb manapság. A szakszerű kivitelezésnél a legfontosabb, hogy a szigetelőanyag teljes keresztmetszetében kitöltse a gipszkartonnal egyik oldalon befedett profilt, a szigetelőanyag vastagsága megegyezzen a váz bordaszélességével és ne maradjon hézag a lapok között!

A gipszkarton lapok felcsavarozására is ajánlott figyelni, a gyártó utasítása szerinti sűrűségben kell rögzíteni, ugyanis a túl sűrű csavarozás ugyanúgy hanghidat képez, mint a szigetelő lemezek közti hézag. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a gipszkarton lapok közvetlenül ne érjenek hozzá a fal és födémszerkezethez (ne tudják rá vezetni a hang rezgéseit), hanem hang-lágy anyaggal csatlakoztassuk azokhoz, a gyártók ajánlásai szerint. Figyelemmel a födémszerkezet lehajlására a válaszfal mennyezethez történő csatlakoztatását csúszókapcsolat kialakításával célszerű megoldani.

Többrétegű válaszfal

A többrétegű válaszfal beépítésével növelhető mind a hang-, mind- a hőszigetelési képesség. Ebben az esetben két vázszerkezetet kell elhelyezni 0,5-1 cm-es légréssel. Gipszkarton borítás csak a külső oldalukra kerül, szigetelőanyag a 2 vázon belülre a légrést üresen hagyva (bár ez utóbbit laza hangtompító anyaggal is ki lehet tölteni). Akár már egy egyrétegű kőzetgyapot lapokkal szigetelt 10 cm vastag válaszfal léghang gátlása egy 24 cm vastag falénak is megfelelhet. Ezért a szárazon beépíthető gipszkarton falakkal leválasztott terek komfortszintje megegyező lehet a többi szobáéval.

Szóljon hozzá!