ZETApress

hírportál

ROCKWOOL-tippek

Hőszigeteléssel hűtés? Gondolta volna? A padlásfödém szigetelése saját kezűleg is elvégezhető ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Még pár hétig tart a nyár, de a hosszan-tartó kánikula során már a legtöbb ház felmelegedett. Nyáron a cserepek alatt akár 50-60 Celsius fok is lehet, így a padlástér tovább fűti az alsóbb helyiségeket. Szigeteléssel azonban kint tarthatjuk a forró levegőt és a födémnél a meleg levegő útját is elzárjuk. A padlástér szigetelése nem csak nyáron jön jól, télen is hasznos lesz. Sokan nem tudják, hogy a tetőszigetelést akár mi magunk is elvégezhetjük. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékei előnyös tulajdonságai miatt a legalkalmasabbak erre.

A hazánkra is jellemző szakemberhiány miatt a hőszigetelési munkálatok több hónapos tervezést, előkészületet igényelnek, a padlásfödém utólagos szigetelését azonban magunk is elvégezhetjük.

A nyár végén is hasznos nekilátni, az augusztusban is várható kánikula idejére klímaberendezés nélkül is kellemesebb hőmérsékletűvé tehetjük a lakótereket, akár 6-8 fokkal is csökkenhet a beltéri hőmérséklet. Arról nem is beszélve, hogy a téli időszakban ezzel évente 20-30%-kal kevesebb fűtési energiát kell igénybe venni. Mivel különösebb szaktudás nélkül is elvégezhető, sokat spórolhatunk a másnak kifizetett munkadíjon. Ha a padlástér nincs beépítve, átszellőztetett, ezért páravédelemre nem lesz szükség.

Az alapanyagok beszerzésénél szem előtt kell tartani, hogy a meleg levegő a hőszigetelő képesség nélküli födémen keresztül távozik, emiatt vastagabb szigetelőanyag szükséges, mint a homlokzat esetében. A vastagabb szigetelőanyag használata nagyobb hővédelmi képességgel rendelkezik, érdemes 20-30 centiméteres vastagságút alkalmazni. A jó minőségű szigetelésnek elsősorban légmentesnek kell lennie, megfelelően kiválasztott anyagokból kell készülnie. Tetőszerkezetek esetén érdemes figyelni arra is, hogy a szigetelés rugalmas és nem gyúlékony legyen. A kőzetgyapot tűzbiztos hőszigetelő, olvadáspontja 1000 °C felett van és egy esetleges tűz során nem fejleszt mérgező gázokat, emellett hangszigetelő hatással is bír és természetes összetevői miatt környezetbarát.

A legkedveltebb anyag utólagos hőszigetelésre a ROCKWOOL Multirock és Airrock LD termék. Mérettartó, stabil táblás kiszerelésű, könnyen vágható, így hulladék képzés nélkül minden része felhasználható. A jobb hőszigetelés érdekében érdemes két rétegben, kötésben lerakni, így az eltolt rétegek résein nem jut át a meleg levegő. Egy rétegben is le lehet rakni, de akkor különösen kell ügyelni a pontos illesztésre, hogy ne legyen kis rés sem a táblák között.

Járható vagy nem járható padlásfödém?

A nem járható padlásfödémnél egyszerűbb a dolgunk, ebben az esetben csak a kőzetgyapot hőszigetelő képességét és vastagságát kell figyelembe venni. A ROCKWOOL termékei közül a Multirock, Airrock LD; Airrock ND kőzetgyapot táblák a legalkalmasabbak erre.

Járható padlásfödém

Járható padlásfödém szigetelésnek amennyiben nem párnafák közé helyezzük el terhelhetőnek is kell lennie. Ha a járóréteg nincs alátámasztva, akkor az említett kőzetgyapot hőszigetelőkre még lépésálló, teherelosztó anyagot is kell fektetni. Erre a legmegfelelőbb a ROCKWOOL Steprock ND/ HD szigetelő lemezei, mivel amellett, hogy lépésállóak, a keletkező kopogó hangokat, és a tetőtérbe jutó léghangokat is elnyelik. A járóréteg kialakításához nagyméretű, táblás faforgács-lapot kell a szigetelőrétegek tetejére tenni.

A padlásfödém hőszigetelését az év bármelyik szakában elvégezhetjük szakember nélkül is, ezzel minden évszakban kellemesebb hőmérséklet fog uralkodni a házban. Kis befektetéssel jelentős költségeket spórolhatunk meg télen a fűtésszámlán, nyáron a légkondicionáló használatának mellőzésével.

Szóljon hozzá!