ZETApress

hírportál

4 bronz Keszthelyen

Négy bronzérmet hoztak el a magyarok a keszthelyi Diákolimpiáról. Véget ért a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA), melynek idén Keszthely adott otthont ? tudatta a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség.

A szellemi megmérettetésen a szakma krémjének kíséretében sorakoztak fel a 46 országból érkező tehetséges csillagászpalánták. A legtöbb pontot a vietnami Quan Nguyen Manh érte el, így ő lett az idei olimpia győztese. Magyarországi szépen szerepelt a versenyen, 4 bronzérmet hoztak el a magyar fiatalok.

? A versenyen a jó helyezést elérők ajánlólevelet szerezhetnek a világ legjobb egyetemeire, olyanokra mint az MIT vagy éppen a Harvard. Ennek azonban ára van, hiszen a megmérettetés igazán komoly szellemi munkát igényelt a fiatalok részéről. Sokan már hónapok óta, előre megírt terv alapján készültek, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Felemelő érzés belegondolni abba, hogy a jövő legnagyobb csillagászai itt voltak most velünk 10 napon keresztül, a Balaton mellett ? mondta el dr. Kiss Áron Keve, az IOAA olimpiai biztosa.

Habár az országokból csapatokban érkeztek a versenyzők, mégis ez egy egyéni verseny volt, így egyedül kellett bizonyítani az öt fordulóban. Elsőként az adatelemzés területén, majd az éjszakai megfigyelésen, mely a verseny legkülönlegesebb száma volt. A keszthelyi Pethe Ferenc Kollégium sportpályáján 88 csillagaszati távcsövet állítottak fel a szervezők, a versenyzőknek pedig vak sötétben kellett kémlelni az eget és ? többek között ? a hattyú csillagkép szárnya alatt megbúvó csillagot megtalálni. Öt órán keresztül tartott az elméleti forduló, mely során a diákok fizikai, matematikai, csillagászati, kozmológiai és mechanikai tudásukról adtak számot. Látványos és több hazai versenyző által is kedvelt versenyszám volt a planetáriumi forduló. Három hatalmas mobil planetáriumban vetítettek égboltképeket a fiatalok számára, melyekhez kapcsolódóan feladatokat kellett megoldaniuk. A verseny megkoronázása pedig a csapatverseny volt, mely során a diákok egymással együttműködve birkóztak meg a feladatokkal.

Miközben a fiatalok versenyeztek, vezetőik, felkészítőik komoly szakmai vitákat folytattak mind a feladatokról, mind pedig általánosságban, a szakmával kapcsolatban. Az ő reszortjuk volt a verseny érmeinek odaítélése is. Összesen 17 aranyérmet, 52 ezüstérmet és 58 bronzérmet osztottak ki.

Aranyérmek: BUL (1), CAN (1), CHN (2), CZE (1), GBR (1), IND (1), ROU (2), RUS (5), USA (2), VIE (1)

Ezüstérmek: ARM (2), BUL (3), CAN (1), CHN (2), CZE (2), EST (1), GBR (3), GER (2), GRE (2), INA (1), IND (3), IRI (7), KOR (2), POL (2), ROU (4), RUS (5), SGP (1), SLO (2), THA (3), USA (2), VIE (3)

Bronzérmek: ARM (3), BLR (1), BRA (3), BUL (1), CAN (1), CHN (1), CZE (2), GBR (1), GER (1), GRE (3), HUN (4), INA (2), IND (1), IRI (3), KOR (2), LTU (1), MAS (2), POL (2), ROU (4), SGP (3), SRB (1), SVK (3), THA (2), UKR (5), USA (4), VIE (2)

A magyar csapat eredményei

Bronzérem:
Kozák András (11. évf., ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium)
Mendei Barna (11. évf., Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
Soós Benjámin (12. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
Varga Vázsony (10. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)

Kiemelt dicséret (Honorable Mention):
Bacsó Zétény (11. évf., Budapest V. ker. Eötvös J. Gimnázium)
Bánhidi Dominik (12. évf., Szent László ÁMK, Baja)
Császár Kornél (12. évf., Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium)
Rajmon Imola (12. évf., Budapest XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium)
Tófalusi Ádám (12. évf., Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma)
Tordai Tegze (11. évf., Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely)

A pontversenyen kívüli csapatversenyben az aranyérmes és az ezüstérmes csapatban is volt magyar diák Soós Benjámin és Rajmon Imola személyében.

Ez volt a magyar csapat eddigi legjobb szereplése az IOAA-n, hiszen minden induló szerzett valamilyen elismerést. Ezek az eredmények különösen értékesek annak fényében, hogy sok résztvevő országgal ellentétben Magyarországon a csillagászat nem önálló iskolai tantárgy. Míg bizonyos országokban külön intézetek specializálódnak a csillagászati tehetséggondozásra, addig nálunk iskolai és egyesületi csillagászati szakkörök, valamint egyetemi oktatók, akadémiai kutatók, amatőr-csillagászok és egyetemi hallgatók (köztük volt diákolimpikonok) által tartott felkészítők keretében van csak mód a diákokkal foglalkozni.

A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) főszervezői a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont voltak, fővédnöke pedig prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Szóljon hozzá!