ZETApress

hírportál

NGYSZ beszámoló

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) célja a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása, életkörülményeik javítása, rászoruló gyermekintézmények segítése. Ennek érdekében a szervezet 2019. április és június között az alábbi tevékenységeket végezte ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens.

Egészségügyi program:

Teréz körúti gyermekorvosi és terápiás rendelőnkben, valamint fóti Lovasterápiás és Oktató Központunkban 2019. április és június között összesen 1656 vizsgálatot, terápiát és szülői konzultációt tartottunk fogyatékkal élő és viselkedészavaros gyermekek számára. A teljesen ingyenes, vagy kedvezményes árú szolgáltatás révén 18.002.950 forinttal támogattuk a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket, illetve családjaikat.

Április 11-én adtuk át és mutattuk be a szakma képviselőinek és meghívott vendégeinknek kibővített szakorvosi rendelőinket, melyek irodánk és a már működő rendelőnk mellett, a Teréz körúton találhatók. A 2018-ban megkezdett átépítési munkálatok eredményeképpen a szervezet három új szakrendelőben ? foniátriai/fül-orr-gégészeti/logopédiai/audiológiai, gyermekfogászati és nőgyógyászati/ gyermek-nőgyógyászati ? fogad majd hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekeket, fiatalokat. A három egység kialakítása az EMMI, a Magyar Nemzeti Bank és az OTP Bank támogatásával valósult meg, teljes beruházási költsége 401.962.913 forint volt.

2019. május-június között 18 erdélyi és kárpátaljai gyermek esetében került sor egészségügyi beavatkozásra ? kivizsgálásra, kezelésre, illetve műtétre ?, amit a Gyermekmentő Szolgálat négymillió 185 ezer forinttal támogatott. Ha orvosaink, szakembereink térítés ellenében végezték volna munkájukat, valamint valamennyi ellátó intézmény, kórház felszámolta volna az ápolási díjat, úgy a költségek meghaladták volna a 11 millió forintot.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 2019. május-június között 11 magyarországi helyszínre látogatott el mobil fogászati buszunk, ahol több mint 2640 gyermek ingyenes fogászati szűrésére és szájhigiénés tanácsadására került sor.

Képzés, továbbképzés program:

2019. április-június között néhány támogatónk ? MKB Bank, Magyar Nemzeti Bank, Waberer?s International Nyrt., Zsidai Gasztronómiai Csoport és egy magánszemély – révén 166 hátrányos helyzetű, kitűnő tanulmányi értékeléssel rendelkező ösztöndíjasunk kapott összesen 16 millió 470 ezer forint ösztöndíj-támogatást.

Ugyanebben az időszakban az Európai Unió által támogatott Safer Internet Program (SIP) keretében oktatóink 51 vidéki és 38 budapesti helyszínen, összesen 8735 felhasználónak ? 7868 gyereknek és 867 felnőttnek ? tartottak 479 órát ? 310 órát vidéken és 169 órát Budapesten ? a biztonságos internethasználatról.

Rendezvények, események:

Áprilisban ülésezett szervezetünk elnöksége, kuratóriuma és felügyelőbizottsága, ahol többek között az elnökség elbírálta a beérkezett kérelmeket. Ennek értelmében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöksége összesen 20.312.951 forint, 46 db használt személyi számítógép, 2 db használt laptop és 5 db segélycsomag odaítéléséről döntött.

A Gyermekmentő Szolgálat együttműködik a Miniszterelnöki Hivatal által létrehozott Kiberbiztonsági Koordinációs Tanáccsal, részt veszünk Nemzeti Kiberbiztonsági Fórum munkájában, melynek ülése április 12-én volt.

Május 11-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével szervezte meg A média hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferenciáját. Május 17-én ajándékokat vittünk a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupa díjazottjainak és részt vettünk az ünnepélyes eredményhirdetésen. Munkatársaink elmentek Csángóföldre is.

Május 25-26-án rendeztük meg Budapest Főváros Önkormányzatával közösen, szponzorok bevonásával a kétnapos, ingyenes Városligeti Gyermeknapot, amelyre több, mint 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe. Május 30-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület közgyűlése összesen ötmillió 240 ezer forint odaítéléséről döntött hátrányos helyzetű és/vagy beteg gyermekek számára.

Júniusban a Gyermekmentő Szolgálat intézményi kérelmekre egymillió 055 ezer forinttámogatást fizetett ki, aminek segítségével több száz magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű gyerek mehetett nyári táborokba.

Júniusban 10 vidéki és 12 budapesti helyszínen ? iskolákban, táborokban ?, valamint a Brand Tester Park-Hungexpo rendezvényen és a Tudatos Ifjúságért Alapítvány Játékosan az emberi jogokért című konferenciáján összesen 1680 diáknak, szülőnek és pedagógusnak tartottunk előadást az internet előnyeiről és veszélyeiről.

A fenti programokon, számokon és összegeken túl cégek, szponzoraink és önkénteseink lelkes munkájával is sok gyereknek, fiatalnak, családnak segítünk. A rendezvények, az évente kétszeri erdélyi orvoskörút, a törvényhozásban való közreműködésünk mind-mind nem valósulhatna meg önkéntes segítőink ? pedagógusok, orvosok, asszisztensek, jogászok, művészek, pszichológusok, gépkocsivezetők, stb., fiatalok és nyugdíjasok ? segítsége nélkül. Célunk, hogy szebbé és jobbá tegyük a nélkülöző gyermekek életét és a nehézségekkel küzdő gyermekintézmények munkáját. A szervezet munkájáról bővebb információ weboldalukon található.

Szóljon hozzá!