ZETApress

hírportál

Tapsoljanak, fütyüljenek!

Az interneten tapsolhatnak a politikusoknak az [origo] felhasználói ? de ki is fütyülhetik őket. Egy magyar fejlesztésű, új webes alkalmazással az [origo] hírportál felhasználói nemcsak megnézhetik és meghallgathatják a választási kampányban elhangzó legfontosabb beszédeket, hanem a véleményüket is valós időben, a történtekre azonnal reagálva fejezhetik ki.

A Virgo technológiai megoldásának köszönhetően a beszédek elhangzása után az is kiderül, mely mondatok, mely gondolatok nyerték el leginkább a felhasználók tetszését, s mi volt az, amit a leginkább elutasítottak.

Taps vagy fütty? Miközben a beszéd élő közvetítését nézzük az alkalmazás videoablakában, a két gomb egyikének megnyomásával bármikor véleményt nyilváníthatunk arról, amit a szónok éppen mondott. A beszéd elhangzása után a Virgo rendszere összegzi a beérkezett véleményeket, s értékelhetővé válik, mely részek tetszettek legjobban a felhasználóknak és melyeket utasították el leginkább.

Rendkívül érdekes lesz megtudni, hogy mit gondolnak olvasóink egy-egy politikusi beszéd részleteiről ? mondta Weyer Balázs, az [origo] főszerkesztője. ? Ez az interaktív alkalmazás nem produkál majd tudományos eredményeket, hiszen anélkül nyilváníthatnak véleményt a felhasználók, hogy valamilyen regisztráció során kikérdeznénk őket pártállásukról vagy keresetükről. Viszont, mivel az [origo] portált naponta általában 750 ezernél több ember keresi fel, egészen bizonyos, hogy a Taps/Fütty kipróbálói között ott lesznek mindenféle világnézet, kor, végzettség és lakóhely képviselői. Számunkra az az igazán fontos, hogy ezúttal nem az lesz a kérdés, hogy úgy általában szimpatikus-e egy párt vagy a vezetője, hanem egy konkrét beszéd konkrét megfogalmazásait, vagyis a tartalmat értékelhetik az internetezők és a közügyekben való részvétel élményét élhetik át, illetve nyújtják egymásnak.

Az [origo] hírportál a 2010-es választási kampány legjelentősebb politikusi beszédeinek mindegyikét Virgo Taps/Fütty alkalmazásával közvetíti majd az interneten. Az új fejlesztést először a ma délutáni Orbán Viktor ország-értékelő beszéd alkalmával próbálhatják ki a felhasználók, akik szövegesen is hozzászólhatnak az elhangzottakhoz, mivel a közvetítés ideje alatt dedikált Twitter-csatorna működik majd, amelynek hozzászólásait az [origo]-n direktben lehet követni.

A 2010-es választási kampányról elmondható, hogy az online kommunikáció a pártok számára megkerülhetetlen eszközzé válik, műveljék azt akár hivatalos, akár underground szinten. Erre az online médiának is fel kell készülnie ? mondta Szabó Gergely, a Virgo Systems tanácsadója. ? A felhasználók interaktivitást és visszacsatolást várnak a webtől. A Virgo Systems az Origo Zrt.-vel együttműködve első körben játékos formában kívánja ezt a lehetőséget megadni az egyes pártok kampányrendezvényeinek tudósítása során: a nézők kifejezhetik az élő adás adott pillanatában tetszésüket vagy nemtetszésüket, illetve elcsiripelhetik pár szóban véleményüket.

A Taps/Fütty alkalmazást és a Twitter-csatornát is bárki beágyazhatja saját weboldalába egy-egy kód beillesztésével. Az új webes alkalmazás ? és a Fidesz-elnök országértékelő beszédének közvetítése ? ma délután 3 órától érhető el az [origo]-n.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tapsoltak, fütyültek | ZETApress

Szóljon hozzá!