ZETApress

hírportál

Civilek a Fertő-partért

Aggályok merültek fel a Fertő-parti óriásprojekttel kapcsolatban. Elkészültek a tervek az ország legnagyobb, 30 milliárd forintos kiemelt turisztikai fejlesztéséhez a Fertő tó partján. A tervezett óriás beruházás miatt megalakult a Fertő tó barátai nevű civil mozgalom.

A mozgalom célja, hogy a beruházással kapcsolatban pótolja a megfelelő társadalmi egyeztetés hiányát, feltárja a beruházás problematikus elemeit és az érintettek bevonásával javaslatokat tegyen azok módosítására ? hangzott el a mai sajtótájékoztatójukon.

Szeretnék leszögezni: a Fertő-part fejlesztését fontosnak tartják és üdvözlik az erre irányuló erőfeszítéseket. Kifogásolják azonban, hogy a projekt kidolgozásánál nem vonták be a régió lakosságát és hogy a kész projekt olyan elemeket tartalmaz, amelyek természetvédelmi és tájképi szempontból aggályosak, gazdasági szempontból pedig homályosak.

Hiányos társadalmi egyeztetés

Az érintett soproni és Fertő környéki polgárok alig kaptak lehetőséget arra, hogy tájékozódjanak és elmondják véleményüket a Fertő-part fejlesztésével kapcsolatban. A projekt több fontos részletét mind a mai napig homály fedi. A soproni önkormányzat által alkalmazott eljárás nem az érintettek véleményének megismerésére és figyelembe vételére, hanem a kritika elhárítására irányult. A véleményezési eljárás eleve csak a településrendezési módosításokra vonatkozott és nem a turisztikai projekt konkrét elemeire: például látogatóközpont vagy a szálloda létesítésére.

A minimális véleményezés folyamán megfogalmazott alapvető kritikát egyáltalán nem vették figyelembe a projekt véglegesítésénél. A demokrácia és az önkormányzatiság elvét sérti, hogy a köztulajdont képező fertői vízitelep fejlesztésébe az érintettek érdemben nem szólhattak bele. Senki nem kérdezte meg tőlük, hogy milyen Fertő-partot szeretnének: mekkora legyen a strand és a kikötő, legyen-e egyáltalán szálloda?

Homályos gazdasági részletek

A tervezett beruházás fontos részleteit homály fedi: Ki viseli majd a vízitelep üzemeltetésének és karbantartásának költségeit és kié lesz a szállodából és kikötőből befolyó haszon? Mekkora költségekre és haszonra lehet egyáltalán számítani? Mely ügyfeleknek milyen módon állapítják majd meg a csónak- és hajóhelyek bérleti díját? Mivel az ilyen kulcsfontosságú kérdésekre nem tudjuk a választ, a Fertő-parti fejlesztés gazdasági vonatkozásai nagyrészt homályban maradnak. Félő, hogy a turisztikai óriáslétesítmény üzemeltetésének költségei elsősorban a közösségre hárulnak majd, míg a haszon elsősorban magánzsebekbe vándorol.

Természetvédelmi és tájképi aggályok

Mind természetvédelmi, mind tájképi szempontból aggályos a tervezett beruházás néhány központi eleme: a vízpartra tervezett száz szobás szálloda, a nagyon hosszú, összefüggő apartmanház-sor és az ezer csónak- és hajóhelyet meghaladó összkapacitású kikötők. Az épületek tervezett építészeti kivitelezése, a sok beton nem illeszkedik a táj jellegzetességéhez. A meglévő nádtetős cölöpházak szolgáltathatnának mintát tájba illő építészeti megoldásra ? a cölöpházakat viszont le akarják bontani. A beruházás hatalmas mérete miatt veszélyt jelent a környék fokozottan védett természetére, a Natura2000 Fertő-Hanság Nemzeti Parkra. A projekt tájidegen építészeti stílusával lemond a magyar kultúra helyi értékeiről egy jellegtelen nemzetközi turisztikai trend javára és figyelmen kívül hagyja a terület világörökségi státuszát.

Felszólítások

Felszólítjuk a Soproni Önkormányzatot, hogy hozza nyilvánosságra a tervezett Fertő-parti beruházás gazdasági paramétereit! Dolgoztasson ki természetbarát és tájba illő alternatívákat a meglévő projekthez! Bízza a lakosságra a döntést, hogy melyik alternatíva valósuljon meg! A helyi lakosoknak biztosítson kedvezményes belépést a majdani strandra, biztosítson rendszeres buszjáratot a Fertő-partra és a helyi lakosoknak biztosítson elsőbbséget a hajó- és csónakhelyek bérbeadásánál! Felszólítjuk a soproni és Fertő környéki lakosokat és szervezeteket, hogy csatlakozzanak a Fertő tó barátai mozgalomhoz és együtt gondoskodjunk arról, hogy a lehető legjobb módon valósuljon meg a Fertő-part fejlesztése!

Szóljon hozzá!