ZETApress

hírportál

Szófiába mennek a győztesek

Három első, három második és négy harmadik díjat adtak át a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményhirdetési ünnepségén délelőtt az Ericsson Magyarország lágymányosi Székházában, tíz további pályázat pedig kiemelt dicséretben részesült.

Bódis József, az EMMI oktatásügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, a jövő minden területét érinti az innováció, az oktatásnak szilárd ismeretanyagot kell átadnia, és egyre fontosabb a kreativitás szerepe, a képességfejlesztés, amely alkalmassá teszi a fiatalokat a jövő kihívásainak való megfelelésre.

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egy jó innovációs ötlet jó piaci lehetőség lehet, a hivatal pedig támogatja többek között a kutatóvá válást, a startup vállalkozásokat, a tudás hasznosítását szolgáló egyetemi feltételrendszer kialakulását.

Szabó Gábor, a versenyt kiíró Magyar Innováció Szövetség (MISZ) elnöke hangsúlyozta, a kutatás, a fejlesztés, az innováció területén végig kell vinni a megkezdett munkát, és arra biztatta a fiatal tehetségeket, ne hagyják félbe ötleteiket, valósítsák meg azokat!

I. díjban részesült a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban tanuló Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése pályázata, Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója Moly.Net pályázata, amely a gyümölcsösökbe kihelyezett molycsapda adatait elemzi, Szilágycseh településről Mészáros Botond, a Gheorghe Pop de Băse?ti Technológiai Líceum diákja N-test problémák szimulációja m-dimenzióban című pályázata.

Megtudtuk, hogy Magyarországot 2019. szeptember 13-18-a között a Szófiában megrendezésre kerülő 31. EU Contest for Young Scientists európai döntőben a három I. helyezett pályázat képviselheti. Bejelentették továbbá, hogy Vámosi Flórián Balázs vehet részt december elején az egyhetes Stockholm International Youth Science Seminar rendezvényen és a Nobel-díj átadási ünnepségen.

Az idei versenyre 112 pályázat érkezett, ebből 16 határon túli magyar fiataloktól. A zsűri 74 pályázatot fogadott el, köztük hetet határon túli magyar diákoktól, és javasolt kidolgozásra. A tudományosan megalapozott, részletesen kidolgozott pályázatokat 2019. április 1-ig kellett beküldeni a verseny titkárságára, a határidőre 63 pályamunka kidolgozása fejeződött be. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg a Fiatal Tudósok Versenyét, hogy előmozdítsa a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését, és hozzájáruljon az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Brüsszelben, és azóta, egy-egy európai ország látja vendégül a fiatal diákokat. Magyarország számára az 1991/92. évi I. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny megrendezésével nyílt lehetőség arra, hogy ? Kelet-Közép-Európából elsőként ? csatlakozzon az EU-versenysorozatához. A magyar fiatalok kitűnő szerepelésének elismeréseként versenyünk 1995 óta teljes jogú tagja lett az európai versenysorozatnak.

Szóljon hozzá!