ZETApress

hírportál

Mindenki Pécsre vágyik!

POP PTE 2019Közel 300 fővel többen kezdhetik meg tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetemen. A PTE sikeresen zárta a 2019. évi általános felvételi eljárást, ugyanis a felvettek száma 280 fővel növekedett a 2018. évi általános felvételi eljárásban bejutottakhoz képest.

A Pécsi Tudományegyetem első helyes kampánya ? melynek egyik fontos eleme a Rektori Ösztöndíj volt ? érezhetően meghozta eredményét, az utólagos sorrend-módosítással az első helyes jelentkezők száma közel 200 (193) fővel nőtt ? tudatták sajtósaik. A tegnap esti lágymányosi POP-ról idekattintva olvashatunk.

A közel ötezer-kétszáz (5186 fő) felvett hallgató 61%-a a PTE valamely alapképzésén, 17%-a osztatlan, 14%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, a FOKSZ képzéseken a felvettek 8%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek több mint 81%-a támogatott szakokra került felvételre. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 72%-a teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2019/20-as tanév őszi félévében.

A felvettek számát vizsgálva is hasonló a sorrend, a legtöbb hallgató, több mint 650 fő az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos osztatlan és a pszichológia és a gazdálkodási és menedzsment alapszakokon több mint 200-200, a jogász osztatlan képzésen közel 200, a mérnökinformatikus alapszakon 170, míg az osztatlan tanári szakokon közel 250 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szakok iránt is. A legmagasabb ponthatárok a germanisztika [német nemzetiségi] (490) a kommunikáció és médiatudomány (461), a nemzetközi tanulmányok (458), a jogász (460), a pszichológia (436) szakon, és az osztatlan tanári szakokon (max. 461) voltak.

Idén a PTE legtöbb kara növelte a beiskolázási létszámait, és a Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítják az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2019 őszén várhatóan hétezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait egyetemünkön. A PTE széles szakkínálattal várja azokat a jelentkezőket, akik most nem kerültek be: a pótfelvételi eljárásban 2019. augusztus 7-én szerdáig lehet elektronikus úton jelentkezni a weboldalon meghirdetett képzésekre. Fontos tudni, hogy a pótfelvételivel bekerülő hallgatók is pályázhatnak a százezer forintos Rektori Ösztöndíjra.

Szóljon hozzá!