ZETApress

hírportál

Erdészek a fenntarthatóságért

Környezettudatos szemléletformálás az Erdei Vándortáborokban és örök-erdőgazdálkodás a Bakony-erdő Zrt-nél. A fenntartható erdőgazdálkodással és az örök-erdő fogalmával is megismerkedhet az a csaknem négyezer diák és pedagógus, aki idén nyáron az Erdei Vándortáborok hét előre kialakított útvonalának valamelyikén vándorol.

Az egyhetes Erdei Vándortáborok célja, hogy a felső-tagozatos és középiskolás diákok megszeressék a természetjárást és elsajátítsák a környezettudatos gondolkodás alapjait. A Program lehetőséget ad arra is, hogy a táborozók közelebb kerüljenek hazánk erdeihez, valamint megismerkedhessenek az erdészek sokrétű munkájával. Az Erdei Vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület és a Bakony-erdő Zrt. által szervezett sajtótúrán mutatkoztak be a nagyközönségnek.

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakony-erdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei. Ez utóbbiak szervezését az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, az útvonalak kialakítása és a táboroztatás azonban minden esetben a helyi erdészetek és erdőgazdaságok bevonásával történik. A Bakony-erdő Zrt. munkatársai úgy látják, hogy a vándortáborozó diákok nyitottak a természetjárás szépségei és a környezettudatos gondolkodás iránt.

? Az Erdei Vándortáborok szervezése során meglepően jó tapasztalatokra tettünk szert: rájöttünk, hogy a gyermekek közelebb vannak a természethez, mint gondolnánk. A diákok még fogékonyak az erdőkre, itt megszeretik a túrázást, így később nagyobb eséllyel hozzák el kirándulni a családjukat és a barátaikat is ? mondta dr. Szekrényes Tamás, a Bakony-erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese az Erdei Vándortáborokat bemutató sajtótúrán a bakonyi Kőris-hegyen.

A szervezők törekszenek a fenntartható és környezettudatos szemlélet érvényesítésére, ezért a táborokban keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentik. ? Az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használunk, nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra buzdítjuk a gyerekeket. Bátran állíthatjuk, hogy a vándortáborozók ökológiai lábnyoma az évnek ebben a szakaszában a legkisebb, így számukra ez az év legzöldebb hete ? magyarázta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektfelelőse.

A táborok szervezői nemcsak az adott térség természeti értékeinek és kulturális nevezetességeinek bemutatását tartják fontosnak, hanem szeretnék megismertetni a gyerekeket hazánk erdeivel és az erdészek munkájával. A Bakony-erdő Zrt. munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy minél nagyobb területen bevezethessék az örök-erdő gazdálkodást. A fenntartható és természetközeli erdőgazdálkodásnak különösen nagy jelentősége van most, amikor a forró, aszályos napok száma egyre növekszik, és a szélsőséges csapadékeloszlás is nagyon megviseli a hazai erdőállományt ? tudatta Horváth Dóra, Indigo Communications Kft.

? A klímaváltozással járó kihívásokra a hagyományos természetes erdőfelújítási módszerek mellett az örök-erdőgazdálkodás a megfelelő válasz. Ennek során minél több fafajból álló elegyes, több korosztályú erdőt hozunk létre, így a fagyedek a kártevőkkel (gombák, rovarok) szemben is ellenállóbbá válnak. Nagyon fontos mindemellett a tudatos erdőtelepítés is, így a következő ültetési idényben a Bakony-erdő Zrt. közel 300 ezer facsemetét és makkot ültet majd el, amelynek köszönhetően az erdőterület tovább nő ? tette hozzá dr. Szekrényes Tamás.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság által kezdeményezett Erdei, Bringás és Vízi Vándortáborok célja, hogy a 12-18 éves diákok megismerkedjenek a természetjárás szépségeivel, valamint hazánk fontosabb természeti és kulturális értékeivel. A vándortáborok népszerűségét az is bizonyítja, hogy a tavalyi évhez képest idén négyezerrel több gyermek vesz részt a programban. Idén duplájára nőtt az Erdei Vándortáborok résztvevőinek száma is, így összesen 138 csoport, mintegy négyezer táborozó túrázik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, valamint az idén új útvonalként bekapcsolódó Zemplén és Vasi-hegyhát előre kialakított útvonalain.

Szóljon hozzá!