ZETApress

hírportál

Ülnökválasztási anomáliák

Bírósági munkaMeg kell ismételni valamikor a bírósági ülnökök megválasztását Budapesten és még számos vidéki városban. A fővárosi indok az, hogy a köztársasági elnök március 07-e és április 30-a közé írta ki a választást, a Fővárosi Közgyűlés viszont csak a május 29-ei ülésén tűzte napirendre a dolgot.

S hogy miért nem döntöttek már áprilisban? ? Mert a május 26-ai EP-választás miatt áprilisban nem ültek össze ugyanúgy, ahogy az Országgyűlés sem ülésezett. Az újabb ülnökválasztáshoz viszont az államfőnek pótválasztást kell kiírnia, melyet eddig még nem tett meg. Az új választáshoz aztán újra kell ajánlót és erkölcsi bizonyítványt szerezni az ülnöki munkát vállalóknak.

A régi ülnökök mandátuma az új ülnökök megválasztásáig meghosszabbodik! Őket bizonyára csak az október 6-ai önkormányzati választások után felálló új testületek választják meg jövő tavasszal. Eddig is mindig így történt, s most is már eleve így kellett volna! A gondot az okozta, hogy a módosult önkormányzati törvény értelmében 2014-ben a korábbi négy helyett öt évre választottuk a testületeket, melyek viszont 2015 tavaszán a korábbiakhoz hasonlóan csak négy évre választották az ülnököket, s ezért került sor idén tavasszal új választás kiírására. Kár, hogy nem gondolkoztak időben, mert sok felesleges munkától kímélték volna meg a jelölteket és az önkormányzatokat!

Szóljon hozzá!