ZETApress

hírportál

Bálnák a Parlamentnél

Műanyagmentes júliusHulladéktengerből kiemelkedő, hatalmas bálnák a Kossuth tér betonján? – Igen. Mi tettük oda őket. A drámai hulladékszobrokkal szeretnénk megsürgetni a döntéshozókat, hogy mondjanak nemet az egyszer használatos műanyag zacskókra! – hallottuk a Greenpeace Magyarország délelőtti sajtótájékoztatóján.

Magyarországon még mindig nem született döntés a betiltásukról, pedig már csaknem kétszázezren követeljük petícióban ezt a lépést a kormánytól, és számos ország – köztük Románia és Ausztria is ? felvállalták ezt a döntést. Világszerte évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, amelynek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag – amit sokszor csak 1-2 percig használunk, és több száz év alatt sem bomlik le.

Percenként 1 kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, pusztítva ezzel az óceánok élővilágát, és elszennyezve a hazai folyóinkat, a Dunát és a Tiszát is. Gondoltad volna, hogy a hulladék 80%-a nem közvetlenül a vízbe öntve kerül a tengerekbe, hanem a szárazföldek belsejéből – például áradások, a folyók és a szél útján? Legnagyobb folyónk, a Duna például naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. Így a mi felelősségünk is, hogy csökkentsük a műanyag-felhasználásunkat, és ezáltal a környezet szennyezését.

A mikro-műanyagok ráadásul már nemcsak az élővizekben, hanem a csapvízben és a palackozott vizekben is benne vannak. Nagyon fontos, hogy egyénileg is minimalizáljuk a szeméttermelésünket, és mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra. De a döntéshozóknak is lépniük kell: politikai döntések kellenek ahhoz, hogy felgyorsítsuk a cégek felelősségvállalását, és így visszafogjuk a hulladéktermelést.

Bálnák a Deák tér betonján is? – Igen! Gyere el holnap reggel 09 és este 20 óra között a budapesti Deák Ferenc térre is, és nézd meg a műanyag hulladékból készült, életnagyságú bálnákat! Készíts velük szelfit, fotózz, videózz, és tudj meg többet a mindent elborító műanyag-szennyezésről!

Szóljon hozzá!