ZETApress

hírportál

Hosszúhetény fellélegezhet

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében több mint 948 millió forintos uniós és hazai támogatással elkészült a 6541. jelű út Hosszúhetényt elkerülő csaknem 3 kilométeres szakasza. Az új útszakasz mai hivatalos átadásán részt vett Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is.

Az átadási ünnepségen a miniszter elmondta: ? a Hosszúhetény elkerülő út megépítését a kormány 2007. nyarán kiemelt projektté nyilvánította. A beruházás része annak a munkának, amely során érdemben alakul át a magyar úthálózat. Eddig már több mint 1000 kilométernyi négy és öt számjegyű úton fejeződtek be a munkálatok. Mára Hosszúhetény lakói is mentesültek a településen naponta áthaladó több száz tehergépjármű okozta környezeti ártalmaktól. Tisztább, csendesebb, biztonságosabb Hosszúhetény született úgy, hogy közben otthonunk és a gazdaság zavartalan, békés egymás mellett élése is példamutatóan a mindennapok részévé vált.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjában a kiemelt közlekedésfejlesztési projektek egyik célja az alsóbbrendű mellékút-hálózat fejlesztése: négy és öt számjegyű utak korszerűsítése, felújítása, hiányzó összekötő vagy elkerülő szakaszok építése annak érdekében, hogy az érintett településeken javuljon a közlekedés minősége, a kistelepülések hatékonyan bekapcsolódjanak a gazdaság vérkeringésébe, csökkenjenek a környezeti ártalmak. A felújítások, illetve az új összekötő és elkerülő szakaszok építése közvetve és közvetlenül több százezer ember közlekedési körülményeiben hoznak érzékelhető javulást.

2008-2009. folyamán Magyarország hét régiójában mintegy 180 négy- és öt számjegyű útszakasz korszerűsítésére nyílt lehetőség, 1100 kilométeren több mint ötvenmilliárd forint értékű uniós forrás bevonásával. A 2009. év végéig több mint 1000 kilométeren fejeződtek be a munkálatok, további 76 kilométert pedig 2010 tavaszán adnak át a fogalomnak. A Regionális Operatív Programok 2009-10-es akciótervének keretében további több mint 1300 kilométernyi négy és öt számjegyű út felújítása indul el idén. A ?13-ig tartó akciótervek kerete várhatóan eléri a kétszázmilliárd forintot.

A 6541. jelű út Hosszúhetényt elkerülő szakasza közel 3 km hosszúságban, 2×1 forgalmi sávval és kapaszkodósávval épült meg, a szakaszon 16 db műtárgy, három négyágú csomópont, két útcsatlakozás és hat útlejáró valósult meg ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!